Meny

Citronpaj

1 STYCKEN

350 g vetemjöl
en nypa salt
175 g smör
100 g florsocker
3 äggulor

FYLLNING:
350 g strösocker
6 hela ägg
9 äggulor
300 g smör, rumstemperarat
rivet skal och saft av 7 citroner

Blanda mjöl, salt och smör til smulig konsistens i en matberedare. Tillsätt florsocker och äggulor och blanda hastigt samman till en deg. Täck degen med plastfilm och låt vila i kylen i minst 1 timme.

Sätt ugnen på 175°.

Klä en pajform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, med degen. Stick några hål i degen med en gaffel. Täck med aluminiumfolie och lägg på ett lager torra bönor eller ärter. Förbaka i ugnen i 20 minuter. Låt svalna.

Rör ihop alla ingredienser till fyllningen utom smöret i en kastrull. Tillsätt hälften av smöret och värm sakta under omrörning tills blandningen har tjocknat något. Tillsätt resterande smör och värm under fortsatt omrörning tills blandningen är tjock. Den får inte koka. Ta bort kastrullen från värmen och kyl snabbt.

Sätt ugnen på 225°.

Fyll pajskalet med citronfyllningen. Grädda i ugnen tills ytan har fått lite färg och fyllningen har stannat, 5–10 minuter.

Tips citron

Citron

Citronen odlades i Indien redan 700 år fKr och kom till Sverige via arabländerna på 1500-talet, då ofta syltad eller...