Rödbetor med dillsmör & citron
4 PORTIONER
500 g rödbetor
50 g smör
1/2 dl hackad dill
1 msk olivolja
salt och peppar
citron
Koka betorna mjuka. Skala och skär i klyftor eller skivor. Mixa smöret med dillen.
Värm betorna i en vid kastrull eller stekpanna i oljan. Salta och peppra.
Servera betorna med dillsmör och pressa över citron.
Gott till exempelvis säsongens goda skrei och kokt potatis.
122 recept med Citron, Dill & Rödbetor
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Betor med getost & nötter
- Blomkål & krossad potatis
- Rostad spetskål med pepparrot & dill
- Betor med senapskräm & rucola
- Fruktig rödbetsjuice med sting
- Rödbetor med dillsmör & citron
- Rödbetsbiffar med svarta bönor & valnötter
- Rödbetor med mangold & pistage
- Blomkål i citrongrädde med kavringssmul & rom
- Rödbetssallad med ädelost & valnötter
- Rödbetsremoulad
- Rödbetor med soja & silkestofu
- Rödbetor, hummus & pita
- Betor med valnötsdressing
- Inlagda betor med citrus
- Rödbetor med frön & havre
- Rödbetor med vispad färskost
- Palsternacka med citron & rosmarin
- Picklade polkabetor
- Stekta rödbetor med vitlöksyoghurt
- Krasse- och citrondipp
- Vispat vitlökssmör med jalapeno och citron
- Polkabetor med pak choy och honungsvinägrett
- Smörslungad majrova med dill och tomat
- Potatissallad med fänkål och dill
- Zucchini med citron och fetaost
- Vitkålstzatziki med dill
- Vitkålssallad med ättika och dill
- Ugnsstekt sötpotatis med citron- och vitlöksolja
- Ugnsstekt broccoli med citron- och vitlökssmör
- Svartrot med persilja och citron
- Spetskål i citronette
- Sparris med citron- och gräslöksdressing
- Smörslungade rotfrukter med dill och pepparrot
- Ugnsstekt spetskål med dill
- Smör- och citronslungade palsternackor med örter
- Sallad på sparris, morot, zucchini och dillfrökrutonger
- Rödkålssallad med tranbär och citron
- Rödbetssallad med purjolök och dill
- Rostad pumpa med citron och ricotta
- Romanesco med kapris- och citrondipp
- Rabarber- och fänkålssallad med dill
- Potatisstomp med dill och gräslök
- Pomerans- och citronbräserad purjolök med getost
- Pasta med krämig purjolök- och citronsås
- Pasta med broccoli och citron
- Palsternackspuré med citron och vitlök
- Palsternacka med tomat och dill
- Morötter med dill och kräftstjärtar
- Mjölksyrad lök med dill och äpple
- Majrova med dill och tomat
- Ljummen gurksallad med dill och citron
- Kålrabbi med citron och rostad mandel
- Krämig pastasallad med purjolök, morot och dill
- Kronärtskocka med citronmajonnäs
- Kokta rödbetor med kapris- och citronsmör
- Kokt isbergssallat med bacon och citron
- Grönkålsrisotto med citron
- Gräddkokt purjolök med tomat och dill
- Gräddkokt fänkål med tomat och dill
- Fänkålssallad med äpple och dill
- Fänkålssallad med dinkel, citron och basilika
- Fänkålschutney med citron
- Fänkål med västeråsgurka och dill
- Citrusglaserade rotfrukter
- Citronrostade palsternackor
- Citronpesto
- Citronmarinerad zucchini
- Citronkokta morötter
- Citron- och vitlöksstekta champinjoner
- Färsk vitkål med citronette
- Betor med spenat och citronvinägrett
- Primörer med basilikasås
Fisk
- Krämig fänkålssill med dill
- Enkel sill med mycket dill
- Tagliatelle med tonfisk, citron och rucola
- Stekt strömming med tomat och dill
- Snabb citronsill
- Skagenröra med pepparrot
- Rullströmming med tomat och dill
- Laxrullar med svartrot och citrondressing
- Gräddig fiskgryta med blomkål och dill
- Fisk i paket med tomat och dill
- Dill- och vitlökssill
- Citrusmarinerad svartrot med rökt lax
Lite annat
- Tahinidressing
- Solrosdipp med citron
- Örtagårdsdressing
- Sourcream på cashew
- Olivhollandaise
- Oliv- och citronsmör
- Marinad till lamm
- Marinad till kyckling
- Marinad till fisk
- Kryddsmör med kryddkrasse, citron och kapris
- Gremolata
- Dippsås med oliv och citron
- Citrushollandaise
- Citrusdressing
- Citronörtsmör
- Citron-aioli
- Citroncrème fraiche
- Aioli-dipp
- Varm dressing med kapris och sardeller
- Mandelvinägrett med citron och persilja

Citron
Citronen odlades i Indien redan 700 år fKr och kom till Sverige via arabländerna på 1500-talet, då ofta syltad eller...