Ugnsbakad torsk med dill & ansjovis
4 PORTIONER
600 g torskfilé, i portionsbitar
2 gula lökar, tunt skivade
1 klick smör
4 ansjovisfiléer + 2 msk ansjovisspad
1 tsk majsstärkelse
2 dl grädde
1 dl mjölk
salt och peppar
rikligt med hackad dill
Sätt ugnen på 175°.
Stek löken mjuk i smöret i en stekpanna på svag värme utan att den får färg. Tillsätt ansjovisspadet och låt koka in. Pudra i majsstärkelse och tillsätt grädde och mjölk. Koka upp och låt sjuda ett par minuter.
Lägg fisken i en ugnsform, toppa med ansjovisfiléer. Salta och peppra. Skeda över ansjovisgrädden. Gratinera i ugn i 8–10 minuter eller tills fisken är klar.
Strö över dill och bjud med kokt potatis.
144 recept med Dill & Gul lök
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Soppa på jättelök
- Oklassiska kåldolmar
- Svamp- och lök-tarte tatin
- Kryddinlagda grönsaker
- Niinas enkla löksoppa
- Potatissallad med gurka och dill
- Potatissallad med gurka och dill
- Karamelliserad gul lök
- Gulbetor med dill och citron
- Morötter med dill & Västerbottensost
- Dillpicklad rödlök
- Potatissallad
- Grönsaksvåfflor
- Inlagd gul lök med koriander och citron
- Fänkål & gurka med kapris
- Tomatsallad med hirs & trädgårdsörter
- Mangold med tomatsallad & kapris
- Zucchinisallad med oregano & ättika
- Tomatsalsa med zucchini & koriander
- Zucchini med kokos & basilika
- Gratinerad tomat, zucchini & pasta
- Broccoli- & potatissoppa med mangold
- Croissant med krämiga champinjoner & lagrad ost
- Mangold- & lökpaj
- Lökcrème med timjan
- Blomkål & krossad potatis
- Rostad spetskål med pepparrot & dill
- Picklad västeråsgurka med lime & svartpeppar
- Fänkål med krondill & tomat
- Gröna grillspett med soja & sesam
- Tomat- & gurksallad
- Rotpersilja, äpple & grädde
- Christians tomat- & zucchinipaket
- Tomatsallad med mild lök & grov senap
- Rödbetor med dillsmör & citron
- Lökpaj med mangold
- Tomatsallad med grön parmesanmajonnäs
- Snabb kokoscurry med jordärtskocka
- Rödbetsbiffar med svarta bönor & valnötter
- Grön wok med pak choy
- Lökpaj med mangold
- Savojkål med äpple & senapsgrädde
- Tomatsalsa med bönor & zucchini
- Palsternackssoppa med äpple & potatis
- Risone med broccoli & spenat
- Bönsallad med tomat & zucchini
- Broccoli, nudlar & ägg
- Smörslungad morot med äpple & lök
- Karamellstekt kål med lök & svamp
- Mangold, bönor & stekt ägg
- Tomatsallad med senapspicklad lök
- Senapspicklad lök
- Friterad lök
- Lök- & kaprisvinägrett
- Ugnsbakad lök med äpple & timjan
- Tomatsoppa med morot & kikärter
- Potatisgratäng med tomat
- Kålrabbi med babyspenat & valnötsdressing
- Thaicurry med broccoli
- Mustig kålsoppa med lök
- Fylld portabello med paprika & bulgur
- Vitkålssallad med bönor & morot
- Kinakål med brynt smör & soja
- Dinkelcrêpes med svamp & örter
- Grönpepparsmör
- Ugnsstekt lök med vitt vin och smör
- Knippad färsk lök med persilja och citron
- Smörslungad majrova med dill och tomat
- Potatissallad med fänkål & dill
- Vitkålstzatziki med dill
- Vitkålssallad med ättika och dill
- Ugnsstekt jordärtskocka och lök med rotsellericrème
- Ugnsstekt lök med äpple
- Svartrot med äpple och smålök
- Smörslungade rotfrukter med dill och pepparrot
- Ugnsstekt spetskål med dill
- Sallad på sparris, morot, zucchini och dillfrökrutonger
- Rödvinskokta lökar med jordärtskocka
- Rödbetssallad med purjolök och dill
- Rabarber- och fänkålssallad med dill
- Potatisstomp med dill och gräslök
- Peters russinlökar
- Paprika-, tomat- och lökkompott
- Palsternacka med tomat och dill
- Morötter med dill och kräftstjärtar
- Mjölksyrad lök med dill och äpple
- Majrova med dill och tomat
- Lökmarmelad
- Lökchutney med apelsin och chili
- Lök- och äppelragu
- Lök- och tomatcurry
- Ljummen gurksallad med dill och citron
- Krämig pastasallad med purjolök, morot och dill
- Kokta rödbetor med kapris- och citronsmör
- Isad lök- och kålsoppa
- Grönsaksfyllda lökdolmar
- Gräddkokt purjolök med tomat och dill
- Gräddkokt fänkål med tomat och dill
- Grundrecept risotto
- Grillad lök i folie
- Fänkålssallad med äpple och dill
- Fänkål med västeråsgurka och dill
- Fyllda lökar med getost och basilika
- Friterade lökringar
- Friterad lök
- Honungsrostad lök med ingefära
- Löksoppa med varma ostmackor
- Lök- och citronmarmelad
Fisk
- Ugnsbakad torsk med dill & ansjovis
- Musslor, fänkål & grädde
- Mangold med sardellsmör & lök
- Tonfiskröra med zucchini
- Krämig fänkålssill med dill
- Currygratinerad torsk med blomkål
- Halstrad lax med asiatisk coleslaw
- Enkel sill med mycket dill
- Stekt strömming med tomat och dill
- Skagenröra med pepparrot
- Rullströmming med tomat och dill
- Gräddig fiskgryta med blomkål och dill
- Fisk i paket med tomat och dill
- Dill- och vitlökssill
Kött
- Pasta med zucchini & salsiccia
- Grillspett med palsternacka och korv
- Gräddig färspanna med vitkål & persilja
- Hel kyckling med paprika & mandel
- Ugnspannkaka med champinjoner & bacon
- Morotssoppa med timjan & isterband
- Viltfärs med syrad grädde och jordärtskocka
- Lammfärs med blomkål & lök
- Stekt fläsk med löksås
- Kokt lamm med dillsås
- Smördegsflarn med lök och rökt sidfläsk

Gul lök
Lök har sitt ursprung i sydvästra Asien. Den har odlats så länge som 5 000 år och har i alla år utgjort en viktig...