Meny

Löksoppa med varma ostmackor

4 PORTIONER

5 gula lökar, skivade
2 vitlöksklyftor, hackade
2–3 msk olja
1 liter grönsaksbuljong
ett par kvistar färsk timjan
salt och peppar

Varma ostmackor:
4 skivor vitt bröd
3–4 dl riven lagrad ost, t ex gruyère

Sätt ugnen på 225°.

Fräs lök och vitlök i olja i en kastrull på svag värme utan att den får färg, ca 15 minuter. Häll i buljong och låt koka under lock i ca 15 minuter. Smaksätt med timjan, salt och peppar.

Lägg brödskivorna på en ugnsplåt. Fördela osten ovanpå. Gratinera i ugnen tills osten har fått fin färg.

Servera mackorna i soppan eller vid sidan om.

Tips gul lök

Gul lök

Lök har sitt ursprung i sydvästra Asien. Den har odlats så länge som 5 000 år och har i alla år utgjort en viktig...