Meny

Morotssoppa med timjan & isterband

4 PORTIONER

500 g morötter
2 lökar
2 vitlöksklyftor
2 msk olja
2 dl vitt vin
8 dl grönsaksbuljong
3 dl grädde
1–2 msk vitvinsvinäger
salt och peppar
2 isterband
2 msk smör
2 kvistar timjan

Skala morötter, lök och vitlök. Skär i mindre bitar och stek i oljan i en vid kastrull ett par minuter utan att det får färg.

Tillsätt vinet och koka upp, låt puttra en stund. Tillsätt buljong och grädde, koka upp och låt sjuda tills morötterna är mjuka.

Mixa soppan slät och smaka av med vinäger, salt och peppar.

Dela isterbanden och skrapa ut färsen. Stek färsen i smöret med repad timjan tills det blir som ett strössel.

Toppa soppan med fräset. Servera gärna med en grov macka med lagrad ost.

Recept: Ingela Persson

Tips gul lök, morot & vitlök

Grönt

Vitlök

Tillhör familjen liljor, tillsammans med kepalök (gul lök), röd lök, purjolök, gräslök och schalottenlök...