Meny

Rostad vitlöksmajonnäs

1 rostad vitlök
1 ägg
2 msk vinäger
1 tsk dijonsenap
3 dl matolja 

Lägg hela vitlöken i aluminiumfolie och baka i ugnen på 150 garder tills den är mjuk och kolafärgad inuti, cirka 1 timme.

Kläm sedan ut den rostade vitlöken ur sitt skal. Lägg i en hög smalbehållare tillsammans med senap, vinäger, salt och ägg. Mixa med mixer­­stav medan du i en fin stråle häller i oljan lite i taget. Blir majonnäsen för tjock kan du spä med lite vatten. Det viktiga är att inte tillsätta oljan för snabbt för då finns risken att den spricker. Smaka slutligen av med salt och justera syran om det behövs.

En djup och fyllig majonnäs som passar bra till mycket av våra höstliga smaker.

Recept: Frida Sandberg

Tips vitlök

Grönt

Vitlök

Tillhör familjen liljor, tillsammans med kepalök (gul lök), röd lök, purjolök, gräslök och schalottenlök...