Meny

Soppa på pumpa, paprika och vitlök

2 PORTIONER

1 liten pumpa
2 msk olivolja
1 paprika, halverad och urkärnad
5–6 vitlöksklyftor, med skal
1 gul lök, finhackad
smör
1/2 tsk ancho-chilipulver eller vanligt chilipulver
1/2 tsk mald spiskummin
svartpeppar ur kvarn
1 liter kycklingbuljong
1 dl vispgrädde
1 tsk salt, eller aningen mer
1/2 tsk pressad citron
(lite vatten att späda med)

Sätt ugnen på 175°.

Halvera pumpan och gröp ur kärnorna. Skala pumpahalvorna med en vass kniv. Skär köttet i centimeterstora kuber. Vänd i olivolja i en långpanna tillsammans med paprika och vitlök. Stek i ugnen i 20–25 minuter (se upp så att det inte bränns). Ta ut vitlöken och paprikorna och låt pumpan stå kvar 5–10 minuter till, så att den får en lätt rostad färg. Skala vitlöks­klyftorna.

Fräs lök mjuk i smör i en kastrull. Tillsätt chilipulver, spiskummin och svartpeppar. Låt fräsa i ytterligare någon minut. Häll i buljong och grädde och tillsätt salt. Lägg i vit­­­löken, paprikahalvorna och pumpa­bitarna. Låt alltsammans sjuda i ca 10 minuter. Mixa slätt. Smaksätt med salt, citron och eventuellt lite mer kryddor. Späd med vatten om soppan känns för tjock.

Recept: Jens Linder

Tips paprika, pumpa & vitlök

Grönt

Vitlök

Tillhör familjen liljor, tillsammans med kepalök (gul lök), röd lök, purjolök, gräslök och schalottenlök...