Meny

Gratinerad spaghettipumpa

4 PORTIONER

1 spaghettipumpa (700–1000 g)
1 mozzarella (125 g), tärnad
2–3 msk riven parmesan

TOMATSÅS:
1–2 gula lökar, finhackade
2 msk olivolja + 1 msk smör
1 morot, fint tärnad eller grovt riven
2 selleristjälkar, tunt skivade eller tärnade
1 burk tomater
1 msk smör
salt och peppar

Sätt ugnen på 175°.

Halvera pumpan och gröp ur kärnorna. Salta lite. Lägg pumpahalvorna med snittytan nedåt i en ugnssäker form. Bottna formen med vatten, 1–2 cm. Ställ in i ugnen i 30 minuter.

Fräs lök till tomatsåsen i olivolja och smör i några min­uter utan att den får färg. Tillsätt morötter och stjälkselleri och låt fräsa i ytter­ligare 5–10 minuter. Häll på tomaterna och låt sjuda i 20–30 minuter. Rör i smör, salta och peppra.

Ta ut pumpan. Gröp ur pumpaköttet med en sked eller gaffel till långa spaghettiliknande trådar. Blanda med tomatsås och mozzarella och strö över parmesanost.

Höj värmen i ugnen till 200°. Sätt in pumpan igen och gratinera i 10–15 minuter.

Recept: Johanna Westman

Tips pumpa

Pumpa

Pumpa tillhör gurkfamiljen och kommer, liksom squash, från Amerika. Det finns många olika sorter, alltifrån små...