Meny

Enkel linsgryta med grönkål och rostad pumpa

4 portioner

3 dl linser (puy-, beluga-, korall- eller gotlandslinser)
ca 800 g pumpa
4 gula lökar
2 lagerblad
250 g grönkål
6 blad salvia 

Lägg gärna linserna i blöt dagen innan eller minst 2–3 timmar och häll sedan av detta vatten.

Sätt ugnen på 180 grader.

Dela pumpan i mindre bitar och avlägsna kärnorna, gnid in med olja och salt och rosta i ugnen cirka 30 minuter.

Lägg linserna i en kastrull täck med vatten samt några cm extra. Koka upp och låt sjuda på låg värme cirka 20 min tillsammans med en halv lök delad i två och lagerblad.

Hacka resten av löken och stek i olja på medelhög värme under omröring tills löken är ordentligt brynt. Riv grönkålen i mindre bitar och strimla salviabladen. Tillsätt lök, kål och salvia till linserna.

Smaka av med salt och peppar. Låt gärna stå och puttra några minuter till. Servera med den rostade pumpan.

Recept: Frida Sandberg

Tips grönkål & pumpa

Grönt

Pumpa

Pumpa tillhör gurkfamiljen och kommer, liksom squash, från Amerika. Det finns många olika sorter, alltifrån små...