Meny

Pumpa

Pumpa tillhör gurkfamiljen och kommer, liksom squash, från Amerika. Det finns många olika sorter, alltifrån små prydnadspumpor på ett par hekto till jättepumpor på hundratals kilo. Hokkaido, Butternut, Halloween- och Muscatpumpa är några matpumpor som skördas i Sverige. 

När en pumpa ska skalas är det enklast att först skära den på hälften horisontalt. Lägg därefter snittytan mot skärbrädan, håll i med ena  handen och skär av skalet uppifrån och ner runtom, med den andra. Pumpa innehåller mycket vatten och avger en del vätska vid tillagning. 

Förvaring

Förvara helst pumpa på en sval plats som inte är fuktig, annars längst ner i kylen. Skuren pumpa bör däremot alltid förvaras i kylen. Puread, förvälld eller tillagad pumpa går bra att frysa.

Säsong

I Sverige skördas ekologisk pumpa från augusti till oktober. Pumpa kan lagras så den kan finnas i affären längre än så.

Passar med

Pumpa passar med rotfrukter, fisk, kyckling, smör, fetaost, rostade pinjenötter, rucola, vitlök, rosmarin, ingefära, kanel.

Tips pumpa