Pumpapaj
8 PORTIONER
PAJDEG:
50 g pekannötter
175 g vetemjöl
1 msk florsocker
en nypa salt
75 g mjukt smör
1 äggula + 1 äggvita
FYLLNING:
500 g pumpa i 2 cm stor bitar
2 ägg + 1 äggula
1 msk mörk sirap
75 g muscovadosocker
1 tsk kanel
1/2 tsk riven muskot
1/2 tsk malda nejlikor
1/2 tsk malen ingefära
2 3/4 dl vispgrädde
Sätt ugnen på 225°.
Lägg nötterna på en plåt och rosta dem i ugnen i 8 minuter. Låt svalna och hacka sedan nötterna fint, antingen för hand eller i mixer. Blanda vetemjöl, florsocker och salt i en skål. Tillsätt smöret och nyp ihop allt med fingertopparna tills degen är smulig. Tillsätt de hackade nötterna, 1 msk kallt vatten och äggulan och blanda med händerna till en slät pajdeg. Låt vila i en platspåse i kylen ca 30 minuter.
Ångkoka pumpabitarna i 15–20 minuter, tills de är helt mjuka. Pressa dem sedan genom en grov sil för att få bort alla kärnor och grova fibrer.
Sätt ugnen på 175°.
Ta degen ur kylen och kavla den till en cirkel med ca 30 cm i diameter. Klä en pajform med degen och låt 1/2 cm deg hänga över kanten på pajformen. Pricka degen med en gaffel och pensla med lättvispad äggvita. Grädda pajdegen i ugnen 20–25 minuter.
Vispa ägg och äggula. Häll sirapen i en kastrull tillsammans med socker, kryddor och grädde. Värm under omrörning tills blandningen börjar sjuda. Häll den över äggen och rör om. Tillsätt pumpapurén och rör om ordentligt. Häll fyllningen i det förgräddade pajskalet och baka i ytterligare 35–40 minuter. Den färdiga pajen ska vara lite “dallrig” i mitten när den är färdig.
Servera pumpapajen varm, ljummen eller kall med crème fraiche eller glass.
45 recept med Pumpa
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Enkel linsgryta med grönkål och rostad pumpa
- Pumpasoppa med ingefära och chili
- Rostad pumpa med mangold, ricotta och citron
- Ljummen sallad med pumpa & hasselnötter
- Pumpasoppa
- Picklad pumpa med citron & svartpeppar
- Pumpa- & böngryta
- Pumpa “mac & cheese”
- Rostad pumpa med garam masala & cashewnötter
- Kryddig pumpasoppa med röda linser
- Rostad pumpa med grönkål/mangold & nötter
- Fried rice med pumpa och hasselnötter
- Ugnsstekt pumpa med parmesanost och persilja
- Syltad pumpa
- Varm sallad med rostad butternutpumpa
- Ugnsstekt pumpa med saltad zucchini
- Soppa på pumpa, paprika och vitlök
- Rostad pumpa med mandel
- Rostad pumpa med kål och chèvre
- Rostad pumpa med citron och ricotta
- Rostad pumpa eller sötpotatis med fänkålsfrö
- Pumpasoppa
- Pumpa med soltorkad tomat och pinjenötter
- Pumpa med färsk ingefära
- Krämig syrlig raw soppa
- Ingelas pumpasoppa
- Pumparisotto
- Gratinerad spaghettipumpa
- Delias pumpasoppa med rostade majskorn
- Crostini med rostad pumpa och färskost
- Butternutpuré
- Butternutstomp med chili och pistasch
- Pumpa- och couscoussallad
- Pumpasoppa med chili och vitlök
- Pumpa- och böngryta
Ägg
Pumpa
Pumpa tillhör gurkfamiljen och kommer, liksom squash, från Amerika. Det finns många olika sorter, alltifrån små...