Meny

Pumpapaj

8 PORTIONER

PAJDEG:
50 g pekannötter
175 g vetemjöl
1 msk florsocker
en nypa salt
75 g mjukt smör
1 äggula + 1 äggvita

FYLLNING:
500 g pumpa i 2 cm stor bitar
2 ägg + 1 äggula
1 msk mörk sirap
75 g muscovadosocker
1 tsk kanel
1/2 tsk riven muskot
1/2 tsk malda nejlikor
1/2 tsk malen ingefära
2 3/4 dl vispgrädde

Sätt ugnen på 225°.

Lägg nötterna på en plåt och rosta dem i ugnen i 8 minuter. Låt svalna och hacka sedan nötterna fint, antingen för hand eller i mixer. Blanda vetemjöl, florsocker och salt i en skål. Tillsätt smöret och nyp ihop allt med fingertopparna tills degen är smulig. Tillsätt de hackade nötterna, 1 msk kallt vatten och äggulan och blanda med händerna till en slät pajdeg. Låt vila i en platspåse i kylen ca 30 minuter.

Ångkoka pumpabitarna i 15–20 minuter, tills de är helt mjuka. Pressa dem sedan genom en grov sil för att få bort alla kärnor och grova fibrer.

Sätt ugnen på 175°.

Ta degen ur kylen och kavla den till en cirkel med ca 30 cm i diameter. Klä en pajform med degen och låt 1/2 cm deg hänga över kanten på pajformen. Pricka degen med en gaffel och pensla med lättvispad äggvita. Grädda pajdegen i ugnen 20–25 minuter.

Vispa ägg och äggula. Häll sirapen i en kastrull tillsammans med socker, kryddor och grädde. Värm under omrörning tills blandningen börjar sjuda. Häll den över äggen och rör om. Tillsätt pumpapurén och rör om ordentligt. Häll fyllningen i det förgräddade pajskalet och baka i ytterligare 35–40 minuter. Den färdiga pajen ska vara lite “dallrig” i mitten när den är färdig.

Servera pumpapajen varm, ljummen eller kall med crème fraiche eller glass.

Tips pumpa

Pumpa

Pumpa tillhör gurkfamiljen och kommer, liksom squash, från Amerika. Det finns många olika sorter, alltifrån små...