Meny

Söt pumpapaj

1 PAJ

1 butternutpumpa
4 äggulor
1 1/2 dl strösocker
4 dl vispgrädde
20 g (2 msk) potatismjöl
1/2 vaniljstång, urskrapad
1/2 tsk finhackad chili
1 tsk rivet citronskal

PAJDEG:
3 dl vetemjöl
125 g smör
1 msk strösocker
2 msk vatten

Arbeta snabbt ihop mjöl, smör och socker till degen i en matberedare. Tillsätt vatten och kör hastigt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform (ca 26 cm i diameter) med låg kant. Nagga pajbottnen med en gaffel. Ställ i kylen i minst 30 minuter.

Sätt ugnen på 175°.

Skala pumpan och skär pumpaköttet i ca 1–2 cm stora bitar. Lägg i en smord ugnssäker form och stek mjuka i ugnen, ca 30 minuter. Låt svalna.
Sätt ugnen på 225°.

Täck pajskalet med aluminiumfolie och lägg på ett lager torra bönor eller ärter. Förgrädda i ugnen i 20 minuter. Låt svalna.

Sänk värmen till 175° igen.

Mixa pumpaköttet slätt. Tillsätt vanilj, chili och citronskal.

Vispa ihop äggulor och socker i en skål. Rör ut potatismjölet i lite av grädden och blanda med ägg- och sockersmeten. Vänd ner pumpan och rör till en jämn smet. Häll fyllningen i pajskalet. Grädda i ugnen tills ytan har fått lite färg och fyllningen har stannat, 30–40 minuter. Låt svalna och servera med vispad grädde.

Recept: Magnus Viksten

Tips pumpa

Pumpa

Pumpa tillhör gurkfamiljen och kommer, liksom squash, från Amerika. Det finns många olika sorter, alltifrån små...