Grönkål- & basilikapesto med spaghetti
4 portioner
500 g spaghetti
2 vitlöksklyftor, hackade
1 knippe grönkål
15 g pinjenötter
2 msk olivolja
1 knippe basilika
40 g parmesan, gärna vegan
salt och peppar
Koka spaghetti i saltat vatten enligt beskrivningen på förpackningen. Häll av vattnet men spara lite spaghetti-vatten till peston.
Hacka vitlök. Tvätta grönkålen och dra av bladen från stjälken och hacka i små bitar. Rosta pinjenötter i en torr stek-panna tills de fått lite färg, ställ åt sidan.
Stek vitlök och grönkål hastigt i olivolja. Mixa sedan vitlök och grönkål tillsammans med pinjenötter, basilika och parmesan.
Häll i lite av det sparade pastavattnet, så du får en fin pesto. Smaka av med salt och peppar och servera med spaghettin.
Recept: Niina Snijder
71 recept med basilika, Grönkål & Spaghetti
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Grönkålssallad med äpple och valnötter
- Grönkålsstuvning
- Enkel linsgryta med grönkål och rostad pumpa
- Varm morot– och grönkålssallad med apelsin
- Grönkålspesto
- Vitkål- och grönkålsbiffar
- Colombiansk potatispesto med tomat och pasta
- Grönkålsmos
- Rotmos med majrova och grönkål
- Grönkålspesto
- Grönkålssås med pasta
- Grönsaksrätt i tomatsås
- Kålsallad med citrondressing
- Grönsaksgryta med aubergin och basilika
- Grönkålssallad med valnötter
- Majrovor med grönkål & mandel
- Stekt pasta med zucchini & bröd
- Grönkålssallad med apelsin & valnötter
- Kålsallad med apelsin & ingefära
- Grönkålspesto
- Grönkål- & basilikapesto med spaghetti
- Parmesangratinerad tomat & potatis
- Grönkålssallad med svarta bönor & chili
- Sallad med linser, tomat & basilika
- Zucchini med kokos & basilika
- Pesto på mangold & basilika
- Grönkålshummus
- Grönkålschips
- Tomater med basilika & olivolja
- Ugnsbakad palsternacka med mandelvinägrett
- Gratinerad jordärtskocka med grönkål
- Grönkålsrisotto med citron och pecorino
- Spetskål med frasig grönkål
- Ragu på savojkål/grönkål, purjolök och äpple
- Vitkålssallad med äpple och grönkål
- Ugnsstekt jordärtskocka med purjolök och grönkål
- Stuvad grönkål med dijonsenap
- Senapsstuvad svartrot med savojkål eller grönkål
- Sallad med kålrot, grönkål och dinkel
- Pasta med saffransstekt kålrot med torkad och fräst grönkål
- Rödbetssallad med spenat- eller grönkålssallad
- Puré på halmbakat äpple och palsternacka med grönkål och rimmat fläsk
- Pizza “Blanco” med potatis, grönkål och zucchini
- Grönkåls- och jordnötspesto
- Lökragu med grönkål eller savojkål
- Kålrotssallad med grönkål och äpple
- Krispig grönkålssallad med apelsin- och honungsvinägrett
- Klassisk dansk långkål
- Jordärtskocks- och grönkålssallad
- Grönkålssoppa
- Grönkålssallad med vitkål och äpple
- Grönkålssallad med inlagd kålrot, rivet äpple, valnötter och getost
- Grönkålsrisotto med citron
- Grönkålsgremolata
- Grönkål med päron och hasselnötter
- Gräddkokt jordärtskocka med grönkål
- Caldo verde
- Bönsallad med grönkål och kålrot
- Rogers grönkålssoppa
- Gräddkokt grönkål med senap
Lite annat
Grönkål
Grönkål är antagligen den äldsta kålsort vi har. Den finns i gröna och violetta nyanser med olika krusiga blad...