Meny
kale-438964_1920

Grönkål

Grönkål är antagligen den äldsta kålsort vi har. Den finns i gröna och violetta nyanser med olika krusiga blad. Det finns också en bladkål som påminner om grönkålen som heter palmkål och som har mörkt grågröna blad. Bladkålen kännetecknas av att de inte knyter sig i ”huvud”, utan man skördar bladen var för sig.

Rå är grönkålen ganska tuggig. Vill du ändå äta den rå så strimla mycket fint. Eller mjuka upp den genom att hälla uppkokat vatten över den och låt dra några minuter.

Grönkålen är full av vitaminer och mineraler.

Förvaring

Förvara grönkål i kylen, gärna vattenstänkt i en plastpåse för att bevara spänsten. Eller repa grönkål, doppa i kokande saltat vatten, kyl i kallt vatten och stoppa i frysen.

Säsong

I Sverige skördas ekologisk grönkål från oktober till januari. Grönkål är köldtålig.

Passar med

Grönkål passar exempelvis med päron, äpple, nötter, ägg, bacon, grädde, getost. 

Tips grönkål