Grönkålssås med pasta
4 portioner
300–400 g pasta
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
½ chili (eller efter smak)
300 g grönkål
½ broccoli eller blomkål (kan också ersättas mot några palsternackor)
2 dl grädde
1 tsk oregano eller timjan
salt och peppar
Koka pastan i saltat vatten till al dente. När pastan är färdig, häll av 2–3 dl kokvatten och ställ åt sidan, låt även en del av kokvattnet vara kvar med pastan, ca 1–2 dl, ringla över olivolja och ställ sedan åt sidan.
Hacka lök, vitlök och chili. Riv bladen av grönkålen och strimla fint. Skär broccoli eller blomkål i små bitar (eller riv palsternacka). Mjukstek löken långsamt i smör eller olja, tillsätt vitlök och chili och stek en stund till. Tillsätt sedan grönkål och när den blivit mjuk resten av grönsakerna. Häll över grädde och en del av pastavattnet. Lägg i oregano eller timjan och smaka av med salt och peppar.
Låt småputtra under lock tills alla grönsakerna är mjuka, häll vid behov på mer pastavatten, beroende på hur tjock sås du vill ha. Smaka eventuellt av med mer salt och peppar samt vinäger. Blanda såsen med pastan och servera varm.
Recept: Niina Snijder
152 recept med Broccoli & Grönkål
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Grönkålspesto
- Broccoli- och zucchinisoppa
- Vitkål- och grönkålsbiffar
- Enkla grönsaksmuffins med broccoli
- Gratinerad broccoli
- Grönkålsmos
- Rotmos med majrova och grönkål
- Polkabeta- och broccoligryta med ingefära
- Grönkålspesto
- Stekt mangold och broccoli
- Grönkålssås med pasta
- Broccolibiffar
- Grönsaksrätt i tomatsås
- Kålsallad med citrondressing
- Broccoli- och potatisbollar i ugn
- Grönsakslasagne
- Broccoliplättar
- Broccoli med gnocchi och tomat
- Broccolisoppa med mangold
- Stekt ägg med broccoli & chili
- Grönkålssallad med valnötter
- Varm broccoli med chili
- Frasigt ris med broccoli & chili
- Couscoussallad, broccoli & rostade tomater
- Markus broccolisoppa
- Majrovor med grönkål & mandel
- Broccolisoppa med kokosmjölk
- Broccoliplättar
- Broccoli med tomat & vita bönor
- Stuvad broccoli med potatis & muskot
- Carpaccio på rödbetor
- Grönkålssallad med apelsin & valnötter
- Kålsallad med apelsin & ingefära
- Grönkålspesto
- Grönkål- & basilikapesto med spaghetti
- Grönkålssallad med svarta bönor & chili
- Broccoli med krossad potatis & soja
- Broccoli- & potatissoppa med mangold
- Pasta med rostade tomater & broccoli
- Grönkålshummus
- Grönkålschips
- Broccoli med svarta bönor & röd paprika
- Risone med broccoli & spenat
- Spansk bondomelett med broccoli & manchego
- Broccoli, nudlar & ägg
- Friterad broccoli med sesamdipp
- Ugnsrostad tomat med broccoli & mozzarella
- Thaicurry med broccoli
- Ugnsomelett med färskost & broccoli
- Ugnsbakad palsternacka med mandelvinägrett
- Gratinerad jordärtskocka med grönkål
- Broccoli och kinakål med teriyakisås
- Rostad blomkål & broccoli med tahinisås
- Grönkålsrisotto med citron och pecorino
- Broccoli med burrata och chili
- Spetskål med frasig grönkål
- Råstekt broccoli med äpple och chili
- Ragu på savojkål/grönkål, purjolök och äpple
- Ugnspannkaka med broccoli och ädelost
- Gratinerad broccoli med ost och bröd
- Vitkålssallad med äpple och grönkål
- Wokad broccoli
- Ugnsstekt jordärtskocka med purjolök och grönkål
- Ugnsstekt broccoli med sojamajonnäs
- Ugnsstekt broccoli med citron- och vitlökssmör
- Tsukemono på blomkål eller broccoli
- Tinas supersallad
- Stuvad grönkål med dijonsenap
- Stekta nudlar med böngroddar och broccoli
- Spetskål och broccoli med bulgur
- Sesamstekt broccoli
- Senapsstuvad svartrot med savojkål eller grönkål
- Sallad med kålrot, grönkål och dinkel
- Pasta med saffransstekt kålrot med torkad och fräst grönkål
- Rödbetssallad med spenat- eller grönkålssallad
- Puré på halmbakat äpple och palsternacka med grönkål och rimmat fläsk
- Pizza “Blanco” med potatis, grönkål och zucchini
- Grönkåls- och jordnötspesto
- Pasta med broccoli, svamp och rucolapesto
- Pasta med broccoli, spenat, räkor och apelsin
- Pasta med broccoli och citron
- Pak choy-nudlar
- Ostgratinerad broccoli
- Lökragu med grönkål eller savojkål
- Kålrotssallad med grönkål och äpple
- Krämig potatisgnocchi med broccoli
- Krispig grönkålssallad med apelsin- och honungsvinägrett
- Klassisk dansk långkål
- Klar broccolisoppa
- Jordärtskocks- och grönkålssallad
- Grönkålssoppa
- Grönkålssallad med vitkål och äpple
- Grönkålssallad med inlagd kålrot, rivet äpple, valnötter och getost
- Grönkålsrisotto med citron
- Grönkålsgremolata
- Grönkål med päron och hasselnötter
- Gräddkokt jordärtskocka med grönkål
- Currygryta med sötpotatis och broccoli
- Citron- och broccolipasta
- Caldo verde
- Bönsallad med grönkål och kålrot
- Broccolisoppa med purjolök och nässlor
- Broccolisoppa med lagrad sveciacrème
- Broccolirisotto
- Broccolipizza med ädelost
- Broccoli- och gurksallad
- Broccoli och cashewnötter
- Broccoli med vitlök och parmesan
- Broccoli med kokos och citron
- Broccoli med gorgonzola
- Broccoli med chili och soja
- Broccoli alla romana
- Broccoli med gnocchi och tomat
- Rogers grönkålssoppa
- Gräddkokt grönkål med senap
- Broccolisallad
- Pasta med broccoli, chili och citron
- Ingelas broccolisoppa
Fisk
- Gratinerad lax med asiatisk broccoli och gurksallad
- Lax & rostad broccoli med soja & chili
- Pasta med broccoli och rökt lax
- Palsternacksbrandade med broccoli
- Oreccietti alle rape
- Grönkålssallad med parmesandressing
- Broccolipaj med rökt lax
- Broccoli- och sardellpasta
- Broccoli med rökt lax och färskost
Ägg
- Broccoligratäng
- Ugnsomelett med färskost & broccoli
- Broccoli- och ädelsås
- Omelett med grönkål och tomat
- Grönkål- och valnötspaj
- Grönkåls- och vitkålsfrittata med varmrökt lax
- Brödpudding med broccoli och västerbottenost
- Broccolisallad med purjolök och ägg
- Broccoliomelett med bacon
- Broccolibuketter med vitlöksmajonnäs
- Broccoli- och ädelostsås
- Broccoli med äggkräm
- Broccoli med rökt sidfläsk och äggröra
Lite annat
Grönkål
Grönkål är antagligen den äldsta kålsort vi har. Den finns i gröna och violetta nyanser med olika krusiga blad...