Meny

Grönkålssås med pasta

4 portioner

300–400 g pasta
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
½ chili (eller efter smak)
300 g grönkål
½ broccoli eller blomkål (kan också ersättas mot några palsternackor)
2 dl grädde
1 tsk oregano eller timjan
salt och peppar

Koka pastan i saltat vatten till al dente. När pastan är färdig, häll av 2–3 dl kokvatten och ställ åt sidan, låt även en del av kokvattnet vara kvar med pastan, ca 1–2 dl, ringla över olivolja och ställ sedan åt sidan.

Hacka lök, vitlök och chili. Riv bladen av grönkålen och strimla fint. Skär broccoli eller blomkål i små bitar (eller riv palsternacka). Mjukstek löken långsamt i smör eller olja, till­sätt vit­lök och chili och stek en stund till. Tillsätt sedan grönkål och när den blivit mjuk resten av grönsakerna. Häll över grädde och en del av pasta­vattnet. Lägg i oregano eller timjan och smaka av med salt och peppar.

Låt småputtra under lock tills alla grönsakerna är mjuka, häll vid behov på mer pastavatten, beroende på hur tjock sås du vill ha. Smaka eventuellt av med mer salt och peppar samt vinäger. Blanda såsen med pastan och servera varm.

Recept: Niina Snijder

Tips broccoli & grönkål

Grönt

Lite annat

kale-438964_1920

Grönkål

Grönkål är antagligen den äldsta kålsort vi har. Den finns i gröna och violetta nyanser med olika krusiga blad...