Meny

Gratinerad lax med asiatisk broccoli och gurksallad

4 portioner

2 dl crème fraiche
1 msk sambal oelek
1 vitlöksklyfta, pressad
1 lime, zest och juice
salt och peppar
600 g laxfilé
1 st broccoli
1 st gurka, skalad i små bitar

Dressing:
3 msk japansk soja
2 msk sesamolja
1 tsk råsocker

Topping (valfritt):
1 msk rostade sesamfrön
färsk koriander

Sätt ugnen på 225 grader, grill.

Rör ihop crème fraiche med sambal-oelek, vitlök, limezest (spara juicen till dressingen), salt och peppar. Salta laxen och bred sedan blandningen i ett jämt täcke över den. Baka i ugnen 10-15 minuter, tills täcket är lite gratinerat och laxen är färdig.

Rör ihop alla ingredienser till dressingen.

Dela broccolin i små buketter och koka lätt i saltat vatten. Blanda direkt med gurkan och dressingen. Om du vill, toppa med rostade sesamfrön och plockad koriander.

Servera med laxen och kokt ris, till lunch eller middag.

Recept: Frida Sandberg

Tips broccoli & gurka

Grönt

Lite annat

Gurka

Gurkan kommer från Indien eller Thailand, och har odlats där i flera tusen år. Både romarna, grekerna och egyptierna...