Gurkyoghurt med fetaost
4 PORTIONER
1 gurka
2 dl tjock yoghurt
100 g fetaost
1 msk olivolja
salt och peppar
Skala gurkan och dela den på längden. Skrapa ut kärnhuset och skär gurkan i skivor (spara skal och kärnhus till exempelvis en grönsaksjuice).
Blanda gurkskivorna med yoghurten i en skål och smula i osten. Rör i olja, salta och peppra.
Såsen är god som dipp till grönsaker, till exempel blomkål, morot och paprika. Eller som tillbehör till lamm eller kyckling.
62 recept med Gurka
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Rödkålssallad med gurka och apelsindressing
- Syrlig tomat- och gurksallad
- Gurkröra med grekisk yoghurt
- Morot- och gurksallad
- Potatissallad med gurka och dill
- Potatissallad med gurka och dill
- Rödbetsjos med morot
- Pressgurka med äpple
- Vitlöksdipp
- Tomatragu med dill & ansjovis
- Gurk-dipp
- Morotsbiffar
- Fylld gurksushi
- Shirazi – persisk sallad
- Fänkål & gurka med kapris
- Gurksallad med druvor & mynta
- Gurksallad med grape & mynta
- Sojamarinerad gurka med ärtor och pepparrot
- Tomat- & gurksallad
- Tomatsallad med dillolja
- Gurksallad med rödlök & mango chutney
- Gurkyoghurt med fetaost
- Gurksallad med keso och citron
- Snabbpicklad gurka
- Ört- och gurkyoghurt
- Ättiksgurka
- Tzatziki
- Tsukemono på gurka (kombu-zuke)
- Tomatsallad med gurka och fetaost
- Sötsur gurksallad
- Syltad gurka, yoghurt och groddade mandlar
- Saltgurka
- Rimmad gurka
- Pressgurka med gräslök
- Pressgurka
- Pak choy med gurka och citron
- Ljummen gurksallad med dill och citron
- Ljummen gurka med kapris och gräslök
- Ljummen gurk-, rädisa- och spenatsallad
- Krämig potatissallad med gurka
- Gurksallad med halloumi och soltorkade tomater
- Gurksallad med citron och svartpeppar
- Gurksallad med chili, ingefära och sesamfrön
- Gurkgranité
- Gurka med sojadipp
- Gurka med soja och sesam
- Gräddgurka
- Gazpacho
- Broccoli- och gurksallad
- Avokado- och gurksallad
- Gurksallad med honung och citron
- Gurksallad med fetaost
- Marinerad gurk- och sesamsallad
Gurka
Gurkan kommer från Indien eller Thailand, och har odlats där i flera tusen år. Både romarna, grekerna och egyptierna...