Meny

Ättiksgurka

1 SATS

1 kg västeråsgurkor
1 gul lök, skivad
1 msk hela korianderfrön
1 msk gula senapsfrön
1 msk bruna senapsfrön
2 msk tärnad pepparrot
ett par svartvinbärsblad

ÄTTIKSLAG:
3 dl vatten
3 dl ättikssprit, 12%
4 dl strösocker
1 dl salt

Skrubba gurkorna rena. Skär i ca 5 mm tjocka skivor. Varva dem i en burk med lök, kryddor, pepparrot och svartvinbärsblad i burkar med tillhörande lock.

Rör samman lagen i en kastrull. Koka upp hastigt och låt svalna. Häll lagen över gurkorna, stäng locken och ställ svalt i minst en vecka. Observera att gurkorna vätskar sig så lagen behöver inte täcka helt.

Tips gurka

Dryck

Gurka

Gurkan kommer från Indien eller Thailand, och har odlats där i flera tusen år. Både romarna, grekerna och egyptierna...