Meny

Saltgurka

1 LITEN SATS

2 dillkronor
5 vitpepparkorn
2 tsk senapsfrö
2 tunna skivor pepparrot
Saltlag:
5 dl kallt vatten
1/2 dl salt
400 g västeråsgurka

ÄTTIKSLAG:
5 dl vatten
1/2 dl ättiksprit, 12%
1/2 dl salt
1 krm alun

Vispa ihop kallt vatten och salt till saltlagen i en bunke. Tvätta gurkorna väl och lägg dem i lagen, se till att den täcker gurkorna. Låt stå i kylen ungefär ett dygn.

Koka upp vatten, ättika och salt till ättikslagen i en kastrull, rör i alun. Låt svalna.

Häll av saltlagen från gurkorna och lägg dem i en burk tillsammans med dillkronor, peppar och senapsfrö. Häll på ättikslagen och toppa med pepparrotsskivorna. Sätt på lock och låt stå mörkt och svalt i 3–4 veckor.

Recept: Ingela Persson

Tips gurka

Gurka

Gurkan kommer från Indien eller Thailand, och har odlats där i flera tusen år. Både romarna, grekerna och egyptierna...