Meny

Tzatziki

4 PORTIONER

1 gurka
2 dl matlagningsyoghurt
1 vitlöksklyfta, finhackad
1/2 tsk salt
1 msk riktigt god olivolja
ett par droppar färskpressad lime eller citron
1 msk hackad färsk mynta eller dill
nymalen svartpeppar

Halvera gurkan på längden och skrapa bort kärnhuset med en sked. Skär gurkan i små bitar eller riv den grovt på ett rivjärn. Strö över salt och låt dra i ca 15 minuter. Pressa ut den vätska som bildats.

Blanda alla ingredienserna i en skål. Smaksätt med peppar. Låt dra i kylen i minst 1 timme.

Servera som tillbehör till grillat (lamm)kött, fisk eller som förrätt med oliver och bröd.

Tips gurka & vitlök

Grönt

Vitlök

Tillhör familjen liljor, tillsammans med kepalök (gul lök), röd lök, purjolök, gräslök och schalottenlök...