Meny

Sötpotatisplättar med tzatziki

4 portioner

400 g sötpotatis
2 ägg
1 dl dinkelmjöl
1/2 tsk salt
ev lite vatten
smör till stekning
2 röda paprikor
1 vitlöksklyfta
1 msk olja
1 tsk röd chili, hackad
1 dl svarta oliver, delade
salt och peppar

Skala och koka potatisen mjuk i saltat vatten. Häll av vattnet och låt rinna av väl. Pressa, mosa eller mixa potatisen så slät som möjligt. Vispa i ägg och mjöl. Smaksätt med salt.

Smält smör till stekning i en liten kastrull. Häll lite av det smälta smöret i en stekpanna eller ett plättlagg och gör ett stekprov, om smeten är för lös tillsätt mjöl, är den för fast tillsätt lite vatten. Stek smeten till små gyllene plättar.

Dela paprika, ta bort kärnhuset, skär i grova bitar och stek i olja i en het stekpanna. Riv i vitlök, strö i chili och låt fräsa med. Rör ner oliver och smaka av med salt och peppar. Servera plättarna med paprikafräset och en klick yoghurt eller crème fraîche.

Recept: Ingela Persson

Tips paprika, potaits & vitlök

Grönt

Vitlök

Tillhör familjen liljor, tillsammans med kepalök (gul lök), röd lök, purjolök, gräslök och schalottenlök...