Meny

Frikadeller i paprikasås

4 PORTIONER

1/2 dl ströbröd + 1/2 dl vatten
2 ägg
1 tsk salt och lite peppar
1 tsk sambal oelek
2 msk finhackad lök
400 g nöt-, kalv- eller lammfärs

Paprikasås:
3 röda eller gula paprikor
1 lök, i grova bitar
2 vitlöksklyftor, hackade
1 dl olivolja
1 tsk sambal oelek
1 msk rödvinsvinäger
salt och peppar
(vispgrädde eller crème fraiche)

Skala paprikorna till såsen med en potatisskalare och skär i grova bitar. Fräs tillsammans med lök och vitlök i lite av olivoljan utan att de får färg. Häll i resterande olja och låt sjuda tills paprikorna är mjuka, ca 10 minuter. Mixa slätt och smaksätt med sambal oelek, vinäger, salt och peppar. Späd eventuellt med lite mer olja eller vatten. Tillsätt grädde eller crème fraiche om du vill ha en krämig sås.

Blanda ströbröd och vatten i en bunke. Låt svälla i 10 minuter. Tillsätt ägg, salt, peppar, sambal oelek och lök. Rör ner färsen och arbeta ihop till en smet. Forma till runda köttbullar. Låt dem sjuda, några åt gången, i lättsaltat vatten i en kastrull tills de flyter upp till ytan. Lyft upp och vänd ner dem i paprikasåsen. Riv ner lite basilika och servera med ris eller pasta.

Recept: Ingela Persson

Tips paprika

Paprika

En av de första växterna som började odlas i Sydamerika. Grön paprika skördas innan frukten är helt mogen. Blir...