Meny

Lax & rostad broccoli med soja & chili

2 PORTIONER

1 broccoli
1 vitlöksklyfta
1 msk olja
salt och peppar
2 msk ljus soja
1 msk kimchi base (el sweet chili för mildare smak)
1 msk färskpressad citronsaft
200 g laxfilé, olja till stekning

Sätt ugnen på 200°C.

Skala stjälken och skär broccolin i 4 stora klyftor. Lägg broccolin på en plåt.
Skala och riv vitlöken, blanda med oljan och vänd runt med broccolin. Salta och peppra.

Rosta i ugnen i ca 10 minuter eller tills broccolin fått fin färg och mjuknat men med spänst kvar.

Vispa ihop soja, kimchi base och citronsaft i en skål.

Skär laxen i 4 tunna skivor. Stek laxen hastigt på båda sidor i riktigt het panna i lite olja.

Lägg broccolin på ett fat med laxen. Skeda över sojasåsen. Servera med ris eller nudlar.

Recept: Ingela Persson

Tips broccoli

Grönt

Lite annat

Broccoli

Broccolin togs fram under 200-talet e.Kr. Den fanns i violetta, bruna, gröna och gräddvita nyanser innan den gröna...