Meny

Broccolipaj med rökt lax

1 PAJ

PAJDEG:
2 dl vetemjöl
1 dl siktat dinkelmjöl
150 g kallt smör, i mindre bitar
1 tsk salt
2 msk kallt vatten

FYLLNING:
1 broccoli, i små buketter
2 dl tunt skivad purjolök
1 msk smör
salt och peppar
300 g skivad rökt lax
150 g parmesan- eller västerbottenost, grovt riven
3 ägg
1 1/2 dl vispgrädde
1 1/2 dl mjölk

Lägg alla ingredienser till pajdegen i en bunke och knåda ihop till en jämn deg, eller mixa snabbt ihop dem. Låt degen ligga i kylen ca 1 timme och tryck sedan ut den i en pajform med löstagbar botten. Ställ in formen i frysen ett par minuter.

Sätt ugnen på 200°.

Förgrädda pajskalet i ugnen i 10 minuter.

Koka broccolin hastigt i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och låt rinna av.

Fräs purjolök mjuk i smör i en stek­panna utan att den får färg. Salta och peppra. Sprid ut purjolöken på paj­skalets botten och täck med rökt lax. Lägg på broccolibuketterna och strö över ost.

Vispa ihop ägg, grädde och mjölk i en bunke. Smaksätt med salt och peppar. Häll äggstanningen i pajskalet och grädda i ugnen tills fyllningen känns fast, ca 30 minuter.

Recept: Ingela Persson

Tips broccoli

Grönt

Lite annat

Broccoli

Broccolin togs fram under 200-talet e.Kr. Den fanns i violetta, bruna, gröna och gräddvita nyanser innan den gröna...