Meny

Broccoli

Broccolin togs fram under 200-talet e.Kr. Den fanns i violetta, bruna, gröna och gräddvita nyanser innan den gröna blev den gällande.

Det enda som ska skäras bort är den träiga delen av stammen längst ner, och stammen bör skalas. Resten går att äta.

Förvaring

Förvara broccoli i kylen. Helst i plastpåse eftersom den är känslig för etylengas som utsöndras av andra grödor och får blommorna att utvecklas mycket fortare. Eller koka broccolibuketter någon minut i saltat vatten, kyl i kallt vatten och stoppa i frysen.

Säsong

I Sverige skördas ekologisk broccoli från juli till oktober/ november. Tål lite frost.

Passar med

Broccoli passar med exempelvis lök, vitlök, citron, chili, ingefära, kapris, soja, sesam, nötter, grönmögelost, parmesanost, ägg, bacon och sardeller.

Tips broccoli

Grönt

Lite annat