Meny

Grönsakslasagne

4 portioner

1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 stjälkar blekselleri
500 g broccoli
4 morötter
1 zucchini
1 msk tomatpuré
2 burkar krossade tomater
salt och svartpeppar
oregano och timjan, färsk eller torkad
50 g smör
1 dl mjöl
5 dl mjölk
2 krm riven muskotnöt
ost eller mozzarella, riven
lasagneplattor

Sätt ugnen på 200 grader. 

Hacka lök, vitlök, blekselleri och broccoli. Skiva morötter och zucchini tunt.

Stek löken i en kastrull. Tillsätt stjälkselleri, broccoli och tomatpuré – rör om. Häll över de krossade tomaterna och smaka av med salt, peppar, lite oregano och timjan. Låt småkoka medan du förbereder resten.

Smält smöret i en kastrull och vispa i mjölet. Tillsätt mjölken lite i taget och vispa hela tiden. Smaksätt med muskotnöt, salt och peppar. Koka under omrörning tills såsen tjocknar, ca 15 minuter.

Ta fram en djup ugnsform. Fördela ett lager tomatsås på botten, därefter ost och lasagneplattor, sedan den vita såsen, zucchini och morötter. Fortsätt varva sås, ost, plattor och tomatsås tills formen är fylld. Strö över rikligt med ost på slutet.

Baka i mitten av i ugnen i 30–40 minuter. Platt­­orna ska mjukna och lasagnen få en fin färg.

Servera gärna med en syrlig grön­sallad. Lasagnen går också bra att frysa. 

Recept: Niina Snijder

Tips blekselleri, broccoli & zucchini

Grönt

Zucchini

Zucchini finns i många sorter, färger och former: gula, gröna, vita, avlånga, runda. Namnet kommer från zucca...