Lamm- och bleksellerigryta
4 PORTIONER
500 g lammstek
2 gula lökar, skivade
1/2 dl matolja
vatten
rikligt med bladpersilja
1 kruka mynta, strimlad
1 blekselleristånd
salt
Skär lammsteken i 2 cm stora bitar. Bryn löken i lite av oljan i en gryta. Lägg i köttbitarna och bryn dem på alla sidor. Täck köttet nätt och jämnt med vatten, koka upp och låt sjuda under lock i 30 minuter.
Skölj örterna och ta bort stjälkarna. Torka bladen i en handduk och hacka dem fint.
Skär selleristjälkarna i 2 cm stora bitar. Fräs dem tillsammans med örterna i resterande olja i en stekpanna under ständig omrörning i 10 minuter. Örterna ska bli mörkgröna, men inte brända, sellerin lätt gyllene. Blanda med köttet i grytan. Låt sjuda försiktigt tills köttet är mört, ca 1 timme.
Gott med basmatiris eller sallad till.
20 recept med Blekselleri
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Sellerisallad
- Grönsakslasagne
- Tomatsallad med kronärtskocka & ricotta
- Sellerijuice med äpple & ingefära
- Ljummen tomatsallad med blekselleri
- Tartar med tomat, blekselleri & kapris
- Snabb fänkålssoppa med tomat & vita bönor
- Äppelsallad med blekselleri och valnötter
- Ugnsstekt palsternacka med äpple och blekselleri
- Sallad på blekselleri, grapefrukt och äpple
- Rimmad blekselleri med tomat och lök
- Getost med blekselleri- och päronsallad
- Brieost med äppel- och bleksellerisallad
- Blekselleritopping
- Blekselleri med ostdipp
Blekselleri/Stjälkselleri
Bleksellerin som också kallas stjälkselleri och bladselleri, är en släkting till rotsellerin men på bleksellerin...