Blekselleri/Stjälkselleri
Bleksellerin som också kallas stjälkselleri och bladselleri, är en släkting till rotsellerin men på bleksellerin äter man stjälken och på rotsellerin just roten. De saftiga stjälkarna gör sig bra som de är i sallader och har väl sin hedersplats i den tomatjuicebaserade drinken Bloody Mary. I matlagningen passar den fint i grytor och soppor.
Ljusa stjälkar har mildare smak. Även bladen kan ätas.
Förvaring
Förvara blekselleri i plastpåse i kylen. Slå in den i papper och ställ i vatten om den slokar. Tillagad blekselleri går bra att frysa.
Säsong
I Sverige skördas ekologisk blekselleri från juli till första frosten i oktober/november.
Passar med
Blekselleri passar med exempelvis tomat, morot, citron, äpple, päron, lök, vitlök, linser, nötter, soja, vinäger, buljong, grönmögelost, fisk och bacon.
21 recept med Blekselleri
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Sellerisallad
- Grönsakslasagne
- Tomatsallad med kronärtskocka & ricotta
- Sellerijuice med äpple & ingefära
- Ljummen tomatsallad med blekselleri
- Tartar med tomat, blekselleri & kapris
- Snabb fänkålssoppa med tomat & vita bönor
- Äppelsallad med blekselleri och valnötter
- Ugnsstekt palsternacka med äpple och blekselleri
- Sallad på blekselleri, grapefrukt och äpple
- Rimmad blekselleri med tomat och lök
- Getost med blekselleri- och päronsallad
- Brieost med äppel- och bleksellerisallad
- Blekselleritopping
- Blekselleri med ostdipp