Meny

Broccolirisotto

3–4 PORTIONER

1/2 broccolistånd (ca 250 g)
1 gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 lagerblad
1 msk olivolja
2 dl avorioris
1 dl vitt vin
5 dl kycklingbuljong
1 msk riven parmesanost
1 msk smör
salt och vitpeppar

Skär broccolin i små buketter. Koka dem hastigt i lättsaltat ­vatten. Kyl i kallt vatten och låt rinna av.

Skala broccolistjälken och tärna den fint. Fräs den med lök, vitlök och lagerblad i olivolja. Tillsätt ris och låt fräsa i ytterligare någon minut. Slå på vin och rör om tills det har kokat in. Sänk värmen och tillsätt buljong, lite i taget, under omrörning. Koka tills riset är mjukt men fortfarande har en kärna kvar. Ta kastrullen från ­värmen. Vänd ner broccolibuket­terna, parmesanost och smör. Smaksätt med salt och peppar.

Tips broccoli

Lite annat

Broccoli

Broccolin togs fram under 200-talet e.Kr. Den fanns i violetta, bruna, gröna och gräddvita nyanser innan den gröna...