Ugnsbakad palsternacka med mandelvinägrett
4 PORTIONER
400 g palsternacka
1 riven vitlöksklyfta
1 msk olivolja
salt och peppar
4 blad grönkål
2 msk mandelsmör
1 msk vitvinsvinäger
1 msk olivolja
1 tsk finrivet citronskal
Sätt ugnen på 200°C. Skala palsternackan och skär i klyftor, lägg på en plåt. Blanda vitlök med olja och vänd runt med palsternackan. Salta och peppra.
Rosta palsternackorna i ugnen i ca 25 minuter eller tills de är mjuka. Repa grönkålsbladen från stjälken och riv i mindre bitar. Lägg grönkålen på plåten när palsternackorna är mjuka och sätt in i ugnen ytterligare ett par minuter. Akta så det inte bränner.
Rör ihop mandelsmör, vinäger, olivolja och citronskal i en skål och skeda över grönsakerna. Blanda runt ordentligt och servera till exempelvis viltstek, kyckling eller gratinerad ost.
137 recept med Grönkål & Palsternacka
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Grönkålssallad med äpple och valnötter
- Rostad palsternacka med getostkräm och honungsdressing
- Rotfrukt- och lökgratäng
- Grönkålsstuvning
- Enkel linsgryta med grönkål och rostad pumpa
- Varm morot– och grönkålssallad med apelsin
- Grönkålspesto
- Vitkål- och grönkålsbiffar
- Palsternacka med rostade valnötter
- Gryta med palsternacka och mangold
- Grönkålsmos
- Rotmos med majrova och grönkål
- Grönkålspesto
- Grönkålssås med pasta
- Gratäng med potatis och palsternacka
- Sötpotatis och palsternacka med senapsdressing
- Palsternacks- och sötpotatisgratäng
- Grönsaksrätt i tomatsås
- Rotgrönsaksgratäng
- Kålsallad med citrondressing
- Friterad palsternacka med citronmajonnäs
- Potatismos med palsternacka
- Brödbakade rotfrukter
- Ugnsrostade rotfrukter med rosmarin och basilika
- Ugnsbakad palsternacka med mandelvinägrett
- Grönkålssallad med valnötter
- Pankofriterad svamp & palsternacka
- Rostad palsternacka med dipp
- Rotfruktspytt med grönkål & senapsgrädde
- Krämiga palsternackor med palmkål
- Majrovor med grönkål & mandel
- Råraka på rotfrukter med vitlöksyoghurt
- Persiskt tunnbröd med het grönsaksfyllning
- Palsternacka & brynt smör
- Grönkålssallad med apelsin & valnötter
- Kålsallad med apelsin & ingefära
- Grönkålspesto
- Grönkål- & basilikapesto med spaghetti
- Grönkålssallad med svarta bönor & chili
- Palsternacka med vårens gremolata
- Rostad palsternacka med honung
- Friterad palsternacka med citronmajonnäs
- Grönkålshummus
- Grönkålschips
- Foliebakad rotpersilja/palsternacka
- Rostade rotfrukter med gremolata
- Rotfruktsrårakor med curry & vitlöksyoghurt
- Palsternackssoppa med äpple & potatis
- Palsternacks- & äppelpuré
- Bakad palsternacka med persiljepesto
- Palsternackssoppa med potatis & mangold
- Gräddiga palsternackor med mangold & muskot
- Ugnsbakad palsternacka med mandelvinägrett
- Gratinerad jordärtskocka med grönkål
- Palsternacka med citron & rosmarin
- Grönkålsrisotto med citron och pecorino
- Palsternacks- och dinkelsallad
- Potatis-, palsternacks- och purjolökssoppa
- Spetskål med frasig grönkål
- Senapsmarinerade palsternackor
- Inkokta palsternackor med örter och apelsin
- Ragu på savojkål/grönkål, purjolök och äpple
- Rostad palsternacka med äpple och lök
- Vitkålssallad med äpple och grönkål
- Ugnsstekta palsternackor med dinkel
- Ugnsstekt palsternacka med äpple och blekselleri
- Ugnsstekt jordärtskocka med purjolök och grönkål
- Stuvad grönkål med dijonsenap
- Spenatsallad med päron, blåmögelost och palsternacksfras
- Smör- och citronslungade palsternackor med örter
- Senapsstuvad svartrot med savojkål eller grönkål
- Sallad med kålrot, grönkål och dinkel
- Pasta med saffransstekt kålrot med torkad och fräst grönkål
- Rödbetssallad med spenat- eller grönkålssallad
- Rostade palsternackor med dinkel och spenat
- Rostad palsternacka med spenat och syrad rödlök
- Puré på palsternacka, morot och riven fänkål
- Puré på halmbakat äpple och palsternacka med grönkål och rimmat fläsk
- Potatis- och palsternackspytt
- Pizza “Blanco” med potatis, grönkål och zucchini
- Grönkåls- och jordnötspesto
- Palsternackssoppa med curry och kummin
- Palsternackssoppa med basilika
- Palsternackspuré med citron och vitlök
- Palsternackspuré
- Palsternackscrème och vinägerstekt palsternacka
- Palsternacks-, potatis- och purjolökssoppa
- Palsternacks- och potatispuré
- Palsternacka med äpple och hasselnötter
- Palsternacka med tomat och dill
- Palsternacka med svamp och västerbottenost
- Palsternacka i folie
- Lökragu med grönkål eller savojkål
- Kålrotssallad med grönkål och äpple
- Krispig grönkålssallad med apelsin- och honungsvinägrett
- Klassisk dansk långkål
- Jordärtskocks- och grönkålssallad
- Johannas palsternackssoppa
- Honungsstekta palsternackor
- Grönkålssoppa
- Grönkålssallad med vitkål och äpple
- Grönkålssallad med inlagd kålrot, rivet äpple, valnötter och getost
- Grönkålsrisotto med citron
- Grönkålsgremolata
- Grönkål med päron och hasselnötter
- Gräddkokt palsternacka med äpple och babyspenat
- Gräddkokt jordärtskocka med grönkål
- Citronrostade palsternackor
- Chili- och olivoljerostad palsternacka
- Caldo verde
- Bönsallad med grönkål och kålrot
- Buljongkokta palsternackor
- Buljongkokt palsternacka och pak choy
- Ugnsstekt palsternacka med saffran
- Rogers grönkålssoppa
- Gräddkokt grönkål med senap
Palsternacka
Palsternackan är selekterad från vildpalsternackan och togs slutligen fram i England. Till Sverige kom den på...