Meny

Rostade rotfrukter med gremolata

4 PORTIONER

ca 1 kg rotfrukter, som palsternacka, morot, rotpersilja, rotselleri
2 msk olja
1 tsk timjan
salt och peppar
1 lök
Gremolata:
1 kruka persilja
1-2 vitlöksklyftor
1 citron
11/2 dl mild olivolja

Sätt ugnen på 200°C.

Skala rotfrukterna, skär i jämnstora bitar och lägg på en plåt. Vänd runt med olja, timjan, salt och peppar.

Rosta i ugnen i ca 40 minuter eller tills rotfrukterna är mjuka och fått gyllene färg. Skala och tärna löken fint.

Skölj persiljan och låt rinna av väl. Hacka både stjälk och blad fint. Lägg i en skål och riv i vitlök, citronskal och blanda med oljan. Smaksätt med citronsaft och salt.

Lägg de rostade rotfrukterna på ett serveringsfat. Strö över lök och skeda över gremolata. Vänd runt. Gott till sallad och smulad getost.

Recept: Ingela Persson

Tips morot, palsternacka, rotpersilja & rotselleri

Grönt

Rotselleri

Rotsellerin dyker upp under 1500-talet som en utveckling av bladsellerin. Den blev snabbt populär i hela Europa. Till...