Smörbakad rotselleri
4 PORTIONER
ca 400 g rotselleri
salt och peppar
200 g smör
1 vitlöksklyfta
1 dl hasselnötter
1 dl crème fraiche
1 msk persilja
Sätt ugnen på 175°C. Skala och skär rotsellerin i tunna klyftor. Lägg klyftorna i en form, salta och peppra.
Smält smöret med skivad vitlök och häll det på rotsellerin. Baka rotsellerin mjuk i ugnen i ca 25 minuter. Ös med smöret då och då.
Rosta nötterna i en torr varm stekpanna. Ta ev bort skalet genom att gnugga nötterna i en ren handduk. Hacka dem grovt.
Lyft upp rotsellerin ur smöret och lägg på ett fat. Klicka crème fraiche på rotselleriklyftorna, strö över nötter och persilja.
35 recept med Rotselleri
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Waldorfsallad
- Potatisplättar med rotselleri
- Rotselleri- och potatismos
- Rotgrönsaksgratäng
- Brödbakade rotfrukter
- Potatisgratäng med rotselleri
- Stekt grönkål med vitlök & chili
- Sötsur rotfruktssallad med äpple
- Vitlöksbakad rotselleri
- Rotsellerifyllda tunnbröd
- Rotfruktssallad
- Persiskt tunnbröd med het grönsaksfyllning
- Hel rotselleri i ugn
- Gryta med grönsaker & ris
- Bakad rotselleri med vitlök
- Rostade rotfrukter med gremolata
- Smörbakad rotselleri
- Krämig rotselleri med lök
- Waldorfsallad
- Ugnsstekt jordärtskocka och lök med rotsellericrème
- Smörkokt rotselleri med äpple och brysselkål
- Rotsellerisallad med gröna linser
- Rotselleripuré
- Rotselleripickles
- Rotselleri- och savojkålsragu
- Ljummen rotsellerisallad med äpple och valnötter
- Jens rotselleripuré
- Bakad rotselleri och rotselleripuré med lingon- och kaprisvinägrett
- Rotselleri- och valnötsremoulade
- Rotselleri-, potatis- och äppelrösti
- Krämig rotsellerisoppa
- Rotsellerigratäng med valnötter och ost
Lite annat
Rotselleri
Rotsellerin dyker upp under 1500-talet som en utveckling av bladsellerin. Den blev snabbt populär i hela Europa. Till...