Meny

Mandelpanerad fisk med saffransrötter

4 PORTIONER

ca 800 g torsk- eller sejfilé
1 dl vetemjöl
2 ägg, lätt vispade
1 dl mixad eller malen, skållad mandel + 1 dl ströbröd
smör

SAFFRANSRÖTTER:
3 morötter + 3 rotpersilja
1–2 msk olivolja
salt och peppar
2 msk smör
1 pkt (1/2 g) saffran
ett par droppar citron
hackad dill eller persilja

Sätt ugnen på 200°.

Skär morötter och rotpersilja i jämn­stora klyftor. Vänd i olivolja i en ugnssäker form. Salta och peppra. Stek mjuka i ugnen, 20–30 minuter.

Skär fiskfilén i 8 bitar. Vänd dem först i vetemjöl, sedan ägg och till sist i en blandning av mandel och ströbröd. Stek bitarna i smör tills de fått fin färg. Salta och peppra.

Smält smör till rötterna i en kastrull. Tillsätt saffran, citron och örter. Vänd de varma rotfrukterna i smöret.

Gott med kokt potatis, ett par citron­klyftor och en klick crème fraiche till.

Recept: Ingela Persson

Tips morot

Grönt

Lite annat

Morot

Moroten kommer ursprungligen från Afghanistan och var från början starkt violett. Den kom till Europa via Spanien och...