Meny

Morotssallad med koriander och kummin

4 PORTIONER

4 morötter
1/2 dl färsk koriander, grovhackad

VINÄGRETT:
knappt 1 tsk hela kumminfrön
1 stor vitlöksklyfta, halverad
1/2 tsk havssalt
1 msk färskpressad citron
1/2 tsk strösocker
2 msk riktigt god olivolja

Skala morötterna och skär dem i 2–3 mm tjocka skivor. Koka skivorna nätt och jämnt mjuka i lättsaltat vatten, ca 5 minuter. Häll av vattnet och låt rinna av.

Rosta kumminfröna i en torr stekpanna tills de just börjat få färg, ca 2 minuter. Häll över dem i en mortel. Tillsätt vitlök och salt. Stöt till en jämn smet. Blanda i citron, socker och olivolja.

Blanda de ljumna morotsskivorna med vinägretten i en skål. Vänd ner koriander. Servera salladen ljummen.

Tips morot

Grönt

Morot

Moroten kommer ursprungligen från Afghanistan och var från början starkt violett. Den kom till Europa via Spanien och...