Meny
carrot-2743498_1920

Kryddrostade morötter med tahina

4–6 PORTIONER

1/2 tsk fänkålsfrön
1/2 tsk spiskumminfrön
1/2 tsk kryddpeppar
1/2 tsk torkad chili
2 vitöksklyftor, rivna
3 msk olivolja
500 g morötter
2 msk tahini
2 msk vatten
2 msk färskpressad citronjuice
rivet skal av 1 citron
salt

Sätt ugnen på 175°C.

Mixa eller mortla kryddorna och hälften av vitlöken till ”finkornigt”, blanda med oljan.

Ansa och skölj morötterna. Dela dem på längden om de är stora. Smeta in morötterna med kryddoljan och lägg på en plåt. Baka mjuka mitt i ugnen.

Blanda tahini, vatten, andra hälften av vitlöken och citronjuice och -skal. Mixa ihop med stavmixer eller visp, smaka av med salt, tillsätt ev mer vatten om såsen är för tjock.

Lägg morötterna på ett fat och rippla såsen över. Gott som snacks eller som tilbehör till typ lammfärsbiffar eller falafel.

Tips morot

Grönt

Morot

Moroten kommer ursprungligen från Afghanistan och var från början starkt violett. Den kom till Europa via Spanien och...