Meny

Sval morotssoppa med chili

4-6 PORTIONER

500 g morötter
2 lökar
2 vitlöksklyftor
2 citrongrässtjälkar
1 msk olja
1-2 tsk hackad röd chili
2 msk riven färsk ingefära
3 dl vitt vin
4 dl grönsaksbuljong
1 frp kokosmjölk
salt och cayennepeppar

Skala morötter, lök och vitlök, skär i mindre bitar. Krossa eller banka citrongräset så att det blir lite trasigt och vätskar sig, dela i några bitar.

Fräs grönsaker och citrongräs i oljan i en vid kastrull ett par minuter utan att det tar färg. Tillsätt chili, ingefära och vin, låt puttra i ca 10 minuter.

Häll i buljong och kokosmjölk, koka upp och låt småputtra tills morötterna är mjuka. Ta bort citrongräset. Mixa soppan slät med stavmixer eller i en kannmixer. Salta och peppra. Späd ev med mer buljong. Låt svalna.

Toppa med hackade cashewnötter, basilika och tofu – perfekt lunch eller middag en varm sommardag! Soppan är förstås även god att äta varm.

Recept: Ingela Persson

Tips morot

Grönt

Morot

Moroten kommer ursprungligen från Afghanistan och var från början starkt violett. Den kom till Europa via Spanien och...