Citronkokta morötter
4–6 PORTIONER
1 knippe morötter
saft och rivet skal av 2 citroner
1 msk honung
50 g smör
salt
Skölj morötterna och skär av så gott som hela blasten. Låt ca 1 cm vara kvar. Spara den avskurna blasten. Sjud morötterna nätt och jämnt mjuka i citronsaft tillsammans med citronskal och honung i en kastrull. Lyft upp morötterna och kyl dem.
Värm vätskan i kastrullen. Vispa i det mesta av smöret och koka ihop till önskad konsistens. Smaksätt med salt.
Vänd blasten snabbt i resterande smör i en stekpanna.
Morötterna är goda att äta till fisk. Till exempel på en knäckemacka tillsammans med stekt strömming. Skeda över lite av den ihopkokta citronsaften, yoghurt och olivolja.
242 recept med Citron & Morot
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Karamelliserade morötter
- Varm morot– och grönkålssallad med apelsin
- Tomat- och morotssoppa med smörstekt majs
- Vitkålssallad med riven morot och majonnäs
- Morot- och jordnötscurry
- Morotsstavar med avokadodipp
- Coleslaw på rödkål och morot
- Ugnsbakad morot
- Morots- och äppelslaw
- Morot- och gurksallad
- Grönsaksplättar
- Sval morotssoppa med chili
- Potatissallad med gurka och dill
- Koreansk coleslaw
- Pasta på morot
- Morotstzatsiki
- Ingefärsslungade morötter med purjolök
- Kryddig vintergryta med rotfrukter
- Färsbiffar med betor eller morötter
- Potatisbullar med ostfyllning
- Kålrabbisallad med äpple
- Morotskaka med glasyr
- Sötsur rotfruktssallad med äpple
- Grönsakspaj med purjolök & mangold
- Citronmarinerad rödkål med äpple
- Energidrink
- Rödkål- & kålrabbisallad
- Picklad pumpa med citron & svartpeppar
- Ratatouille med rosmarin
- Citroninlagd polkabeta
- Grönsaksbiffar
- Löksmör med curry
- Coleslaw på kålrabbi
- Mangold med böncrème
- Morotsbiffar
- Kikärtsomelett med morot & zucchini
- Fylld gurksushi
- Snabbpicklad lök
- Råraka på rotfrukter med vitlöksyoghurt
- Vårrullar med mangodipp
- Ugnsstekt sötpotatis med vitkål
- Rotsellerischnitzel
- Persiskt tunnbröd med het grönsaksfyllning
- Rödbetssallad med apelsin
- Avokadosmör
- Avokadodipp med morot
- Zucchinigröt med russin & kardemumma
- Ljummen kålrabbi med kapris
- Rödbetshummus
- Coleslaw med stjärlkselleri & basilika
- Tomatsalsa
- Mandelpanerad zucchini med chili & citron
- Inlagd gul lök med koriander och citron
- Tomatsallad med hirs & trädgårdsörter
- Palsternacka med vårens gremolata
- Broccoli med krossad potatis & soja
- Zucchini med kokos & basilika
- Apelsinkokta morötter med dragon & senap
- Coleslaw med äpple & lök
- Morotsrårakor med fetaost
- Morot i brynt sesamsmör
- Sval morotssoppa med chili
- Fruktig rödbetsjuice med sting
- Rödbetor med dillsmör & citron
- Rostade rotfrukter med gremolata
- Morotssallad med fänkål & äpple
- Rotfruktsrårakor med curry & vitlöksyoghurt
- Lins- & morotssallad
- Grön wok med pak choy
- Blomkål i citrongrädde med kavringssmul & rom
- Morotstzatsiki
- Jordnötsdressing med morot & ingefära
- Kryddrostade morötter med tahina
- Smörslungad morot med äpple & lök
- Turkisk morotstzatsiki
- Rostad morotskräm
- Tomatsoppa med morot & kikärter
- Morotsråraka med fetaost
- Vitkålssallad med bönor & morot
- Palsternacka med citron & rosmarin
- Indisk linsgryta med blomkål & tomater
- Krasse- och citrondipp
- Morotssallad med jalapeno
- Vispat vitlökssmör med jalapeno och citron
- Ugnsstekta morötter med senap och apelsin
- Morot- och linssoppa
- Zucchini med citron och fetaost
- Vitkålssallad med morot och persilja
- Ugnsstekta morötter med pumpafrön
- Ugnsstekt sötpotatis med citron- och vitlöksolja
- Ugnsstekt broccoli med citron- och vitlökssmör
- Ugnsstekta morötter
- Thailändsk morotssallad med lime och koriander
- Svartrot med persilja och citron
- Spetskål i citronette
- Sparris med citron- och gräslöksdressing
- Petters soppa på morötter och ingefära
- Smörglaserade morötter
- Smörbräserad morot
- Smör- och citronslungade palsternackor med örter
- Sallad på sparris, morot, zucchini och dillfrökrutonger
- Sallad på morot och kinakål
- Sallad med rostade morötter
- Rödkålssallad med tranbär och citron
- Rostade morötter med cashewnötter
- Rostad pumpa med citron och ricotta
- Romanesco med kapris- och citrondipp
- Rolands kålrotspuré
- Raw saffranscouscous på morot och jordärtskocka
- Raw coleslaw
- Puré på palsternacka, morot och riven fänkål
- Pucks morotssallad
- Potatis-, morot- och zucchiniplättar
- Pomerans- och citronbräserad purjolök med getost
- Picklade morötter
- Pasta med krämig purjolök- och citronsås
- Pasta med broccoli och citron
- Palsternackspuré med citron och vitlök
- Morötter med dill och kräftstjärtar
- Morotstzatziki
- Morotssås med ingefära och vitlök
- Morotssoppa med ingefära och pak choy
- Morotssoppa med chili och crème fraiche
- Morotssallad med vita bönor och spiskummin
- Morotssallad med sesam
- Morotssallad med senapsdressing
- Morotssallad med koriander och kummin
- Morotssallad med ingefära och sesam
- Morotssallad med babyspenat och senap
- Morotssallad från arbabiska halvön
- Morotssallad
- Morotsdipp med getost
- Morots-, lins och cashewsoppa
- Morots- och savojkålssallad
- Morots- och linssoppa
- Morot- och jordärtskockssoppa
- Marockansk morotssallad
- Magnus coleslaw
- Ljummen gurksallad med dill och citron
- Lins-, morot och kålrabbisallad
- Kålrabbi- och morotssallad
- Kålrabbi med citron och rostad mandel
- Krämig pastasallad med purjolök, morot och dill
- Krämig morotssallad
- Kronärtskocka med citronmajonnäs
- Kokta rödbetor med kapris- och citronsmör
- Kokt isbergssallat med bacon och citron
- Ingelas coleslaw
- Ingefärsglaserade morötter med pak choy
- Grönkålsrisotto med citron
- Glaserad råstekt morots- och potatiskaka
- Fänkålssallad med dinkel, citron och basilika
- Fänkålschutney med citron
- Dinkelsallad med fetaost
- Dillglaserade morötter
- Coleslaw på rödkål och pepparrot
- Coleslaw på kålrabbi
- Coleslaw
- Citrusglaserade rotfrukter
- Citronrostade palsternackor
- Citronpesto
- Citronmarinerad zucchini
- Citronkokta morötter
- Citron- och vitlöksstekta champinjoner
- Färsk vitkål med citronette
- Betor med spenat och citronvinägrett
- Primörer med basilikasås
- Morotssallad med spenat och senapsdressing
- Annas morotssoppa
- Morotssoppa med ingefära
- Dragon- och citronmarinerade morötter
- Sallad på råriven morot
- Saffransstekta morötter
Sött
- Morotsvåfflor med kesella och granatäpple
- Banan- & citronkaka
- Citroninkokta päron
- Saffransrulltårta med citron- & ingefärsfyllning
- Fruktsallad med färskost & vit choklad
- Sockerkaka med citron
- Moros valnöt-, citron- och kardemummakaka
- Citrus- och kokostoppar
- Citronpäron med yoghurt, kardemumma och nötter
- Citronpaj
- Citronfromage
- Citroncurd
Lite annat
- Mangosmoothie
- Oreganosmör
- Tahinidressing
- Solrosdipp med citron
- Nattjästa morotsfrallor
- Sourcream på cashew
- Olivhollandaise
- Oliv- och citronsmör
- Morotschapati
- Marinad till lamm
- Marinad till kyckling
- Marinad till fisk
- Kryddsmör med kryddkrasse, citron och kapris
- Gremolata
- Dippsås med oliv och citron
- Citrushollandaise
- Citrusdressing
- Citronörtsmör
- Citron-aioli
- Citroncrème fraiche
- Aioli-dipp
- Varm dressing med kapris och sardeller
- Mandelvinägrett med citron och persilja
Morot
Moroten kommer ursprungligen från Afghanistan och var från början starkt violett. Den kom till Europa via Spanien och...