Meny

Citronkokta morötter

4–6 PORTIONER

1 knippe morötter
saft och rivet skal av 2 citroner
1 msk honung
50 g smör
salt

Skölj morötterna och skär av så gott som hela blasten. Låt ca 1 cm vara kvar. Spara den avskurna blasten. Sjud morötterna nätt och jämnt mjuka i citronsaft tillsammans med citronskal och honung i en kastrull. Lyft upp morötterna och kyl dem.

Värm vätskan i kastrullen. Vispa i det mesta av smöret och koka ihop till önskad konsistens. Smaksätt med salt.

Vänd blasten snabbt i resterande smör i en stekpanna.

Morötterna är goda att äta till fisk. Till exempel på en knäckemacka tillsammans med stekt strömming. Skeda över lite av den ihopkokta citronsaften, yoghurt och olivolja.

Recept: Mauritz Larsson

Tips citron & morot

Grönt

Morot

Moroten kommer ursprungligen från Afghanistan och var från början starkt violett. Den kom till Europa via Spanien och...