Spetskål i citronette
4 PORTIONER
1/2 spetskålshuvud, klyftat
flingsalt
CITRONETTE:
1 1/2 msk citron
1 tsk rivet citronskal
1 tsk flytande honung
2 msk kallpressad rapsolja
salt och svartpeppar från kvarn
Vispa ihop ingredienserna till citronetten i en skål.
Koka spetskålsklyftorna mjuka i lättsaltat vatten, ca 10 minuter. Häll av kokvattnet och vänd ner kålen i marinaden. Fördela klyftorna på tallrikar och strö över flingsalt.
Gott till fisk eller grillat fläskkött.
140 recept med Citron & Spetskål
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Stuvad spetskål
- Oklassiska kåldolmar
- Spetskålskrisp
- Grönsakswok med kikärtor och curry
- Potatissallad med gurka och dill
- Stuvade svartrötter med riven pepparrot
- Sötsur rotfruktssallad med äpple
- Citronmarinerad rödkål med äpple
- Picklad pumpa med citron & svartpeppar
- Citroninlagd polkabeta
- Löksmör med curry
- Mangold med böncrème
- Snabbpicklad lök
- Ugnsstekt sötpotatis med vitkål
- Rotsellerischnitzel
- Rödbetssallad med apelsin
- Avokadosmör
- Ljummen kålrabbi med kapris
- Gräddig spetskål med knaprigt bröd
- Rödbetshummus
- Coleslaw med stjärlkselleri & basilika
- Tomatsalsa
- Mandelpanerad zucchini med chili & citron
- Inlagd gul lök med koriander och citron
- Tomatsallad med hirs & trädgårdsörter
- Palsternacka med vårens gremolata
- Broccoli med krossad potatis & soja
- Spetskål med päron & hasselnötter
- Rostad spetskål med pepparrot & dill
- Fruktig rödbetsjuice med sting
- Rödbetor med dillsmör & citron
- Blomkål i citrongrädde med kavringssmul & rom
- Karamellstekt kål med lök & svamp
- Palsternacka med citron & rosmarin
- Krasse- och citrondipp
- Citronstekt spetskål med spenat
- Vispat vitlökssmör med jalapeno och citron
- Spetskål med tomat och dill
- Spetskål med frasig grönkål
- Zucchini med citron och fetaost
- Ugnsstekt sötpotatis med citron- och vitlöksolja
- Ugnsstekt broccoli med citron- och vitlökssmör
- Ugnsstekt spetskål med apelsin
- Svartrot med persilja och citron
- Spetskål och broccoli med bulgur
- Spetskål med äpple och senap
- Spetskål med hasselnötter
- Spetskål med brynt smör, kapris och dill
- Spetskål i citronette
- Spetskål edamame, rökt tofu och sötsyrlig vinägrett
- Sparris med citron- och gräslöksdressing
- Ugnsstekt spetskål med dill
- Smör- och citronslungade palsternackor med örter
- Sallad med spetskål och rabarber
- Rödkålssallad med tranbär och citron
- Rostad pumpa med citron och ricotta
- Romanesco med kapris- och citrondipp
- Raw coleslaw
- Pomerans- och citronbräserad purjolök med getost
- Pasta med krämig purjolök- och citronsås
- Pasta med broccoli och citron
- Palsternackspuré med citron och vitlök
- Bräserad spetskål med äpplen, must och russin
- Ljummen gurksallad med dill och citron
- Kålrabbi med citron och rostad mandel
- Kål med äpple och lök
- Kronärtskocka med citronmajonnäs
- Kokta rödbetor med kapris- och citronsmör
- Kokt isbergssallat med bacon och citron
- Grönkålsrisotto med citron
- Fänkålssallad med dinkel, citron och basilika
- Fänkålschutney med citron
- Citrusglaserade rotfrukter
- Citronrostade palsternackor
- Citronpesto
- Citronmarinerad zucchini
- Citronkokta morötter
- Citron- och vitlöksstekta champinjoner
- Färsk vitkål med citronette
- Betor med spenat och citronvinägrett
- Primörer med basilikasås
- Ugnsbakad spetskål med grädde och dill
- Apelsinbräserad spetskål
- Buljongbräserad spetskål
Sött
Lite annat
- Mangosmoothie
- Oreganosmör
- Tahinidressing
- Solrosdipp med citron
- Sourcream på cashew
- Olivhollandaise
- Oliv- och citronsmör
- Marinad till lamm
- Marinad till kyckling
- Marinad till fisk
- Kryddsmör med kryddkrasse, citron och kapris
- Gremolata
- Dippsås med oliv och citron
- Citrushollandaise
- Citrusdressing
- Citronörtsmör
- Citron-aioli
- Citroncrème fraiche
- Aioli-dipp
- Varm dressing med kapris och sardeller
- Mandelvinägrett med citron och persilja

Spetskål
Det är framför allt formen som skiljer spetskål från vitkål. Huvudet är heller inte fullt så hårt knutet som...