Meny

Ångad spetskål med brynt smör, matjesill och rabarber

4 PORTIONER

1 spetskålshuvud, grovt skuret
400 g matjessill, avrunnen och skuren i bitar
150 g rabarber, i små tärningar
saft av 1 citron
80 g normalsaltat smör
någon ört, t ex persilja, dragon eller dill
salt och vitpeppar från kvarn

Sätt ugnen på 120°. Värm ett halvdjupt lerfat i ugnen.

Lägg kålen i en sil. Placera silen över en kastrull med kokande vatten. Täck med lock och låt kålen ångkoka tills den är lätt genomskinlig men fortfarande spröd, ca 5 minuter.

Lägg matjessill tillsammans med rabarber i lerfatet. Droppa över citronsaft. Bryn smör och häll det över sillen.

Blanda kålen med örten. Salta, peppra och lägg över matjessillen.

Recept: Petter Nilsson

Tips rabarber & spetskål

Lite annat

Spetskål

Det är framför allt formen som skiljer spetskål från vitkål. Huvudet är heller inte fullt så hårt knutet som...