Kåldolmar
4 PORTIONER
1 litet vitkålshuvud eller 1 spetskål
250 g köttfärs
1 dl ris
1 dl vatten
2 dl mjölk
2 msk smör + till form
1 stor gul lök, finhackad
1/2 dl ljus sirap
1 ägg
1 tsk salt
1 krm peppar
1/2 tsk torkad timjan
TILL SERVERING:
rårörda lingon eller lingonsylt
kokt potatis eller potatismos
Sätt ugnen på 225°.
Koka upp vatten, så mycket att det täcker vitkålshuvudet, i en stor kastrull. Skär bort så mycket av rotstocken som möjligt. Koka hela huvudet under lock och plocka blad efter blad vartefter de blir mjuka.
Koka riset i vatten. Späd med mjölk och låt sjuda under lock i 20 minuter. Lägg riset i en bunke.
Bryn vitkålen i smör i en stekpanna. Lägg över i bunken. Bryn löken i samma panna. Blanda med kålen och riset i bunken och låt svalna.
Tillsätt köttfärs, sirap och ägg när kålblandningen är kall. Smaksätt med salt, peppar och timjan.
Lägg upp kålbladen på en skärbräda. Putsa bort det grövsta på bladens “mittnerv” och fördela färsen på bladen. Rulla ihop dem till små knyten och placera dem i en smord ugnssäker form.
Stek i ugnen så att dolmarna blir vackert bruna runt om och kålen blir riktigt mjuk, ca 45 minuter. Täck med smörpapper om ytan skull bli för brun.
Servera kåldolmarna med rårörda lingon och kokt potatis eller potatismos.
111 recept med Spetskål & Vitkål
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Stuvad spetskål
- Oklassiska kåldolmar
- Vitkålslåda
- Vitkål- och grönkålsbiffar
- Vitkålssallad med riven morot och majonnäs
- Stekt vitkål med vitlök
- Ugnsbakad vitkål
- Rotfruktssoppa
- Spetskålskrisp
- Grönsakswok med kikärtor och curry
- Koreansk coleslaw
- Ugnsrostad vitkål
- Krämig zucchini & vitkål
- Stuvade svartrötter med riven pepparrot
- Ugnsrostad vitkål med fetaost & valnötter
- Coleslaw på curry & äpple
- Pizzasallad
- One pot pasta med grönsaker
- Gräddig spetskål med knaprigt bröd
- Sötpotatisbowl
- Kål & äppelpanna
- Coleslaw med stjärlkselleri & basilika
- Vitkålssallad med kikärtor och tahini
- Coleslaw med betor & pecorino
- Coleslaw med äpple & lök
- Krämig kålsallad med senap
- Veckans vitkålssallad
- Spetskål med päron & hasselnötter
- Rostad spetskål med pepparrot & dill
- Vitkål med surkål & äpple
- Morotssallad med fänkål & äpple
- Vitkål med brynt nötsmör
- Karamellstekt kål med lök & svamp
- Mustig kålsoppa med lök
- Vitkålssallad med bönor & morot
- Citronstekt spetskål med spenat
- Spetskål med tomat och dill
- Spetskål med frasig grönkål
- Vitkålssallad med äpple och grönkål
- Äppel- och vitkålssallad med myntavinägrett
- Vitkålstzatziki med dill
- Vitkålssoppa
- Vitkålssallad med ättika och dill
- Vitkålssallad med äpple och valnötter
- Vitkålssallad med yoghurt och mynta
- Vitkålssallad med päron och valnötter
- Vitkålssallad med morot och persilja
- Vitkål med soja och russin
- Vitkål 1-2-3
- Ulriks rabarbercoleslaw
- Ugnsstekt spetskål med apelsin
- Spetskål och broccoli med bulgur
- Spetskål med äpple och senap
- Spetskål med hasselnötter
- Spetskål med brynt smör, kapris och dill
- Spetskål i citronette
- Spetskål edamame, rökt tofu och sötsyrlig vinägrett
- Smörstekt vitkål med päron och hasselnötter
- Smörbakad kål
- Ugnsstekt spetskål med dill
- Sallad med spetskål och rabarber
- Ugnsstekt vitkål med hasselnötter och comté
- Rostad färsk vitkål med vitlök och citron
- Raw coleslaw
- Bräserad spetskål med äpplen, must och russin
- Magnus coleslaw
- Kåldolmar med hel korn, rödbetor och getost
- Kål med äpple och lök
- Kimchi på tre sorters kål
- Isad lök- och kålsoppa
- Inlagd kål
- Ingelas coleslaw
- Het päron- och kålsallad
- Grönkålssallad med vitkål och äpple
- Getostgratinerad färsk vitkål med zucchini och tomat
- Dannes vitkålssallad
- Coleslaw
- Färsk vitkål med citronette
- Basrecept surkål
- Ugnsbakad spetskål med grädde och dill
- Asiatisk kålsallad
- Apelsinbräserad spetskål
- Smothered cabbage, västindisk kål
- Krämig vitkåls- och morotssallad
- Asiatisk råstekt vitkål
- Ingalills vitkålsoppa
- Buljongbräserad spetskål
Kött
- Gräddig färspanna med vitkål & persilja
- Tortilla med vitkål och sidfläsk
- Vilt- och kålgryta
- Spetskålssallad med sidfläsk och gräslök
- Ugnsstekt vitkål med äpple och honung
- Stekt spetskål med fläsk
- Spetskål med parmesanbéchamel och fläsk
- Spetskål med grädde och fläsk
- Somrig vitkålssallad
- Rostbiffswrap med steppsallad
- Lammfärssoppa med kål
- Lamm med vitkål och kummin
- Lamm i kål
- Kålpudding
- Kåldolmar
- Vitkål med bacon och vinägrett
Vitkål
Huvudkålen härstammar från Asien och kom antagligen till Europa med Djingis Khans ridande härer. Den har använts...