Meny

Kåldolmar

4 PORTIONER

1 litet vitkålshuvud eller 1 spetskål
250 g köttfärs
1 dl ris
1 dl vatten
2 dl mjölk
2 msk smör + till form
1 stor gul lök, finhackad
1/2 dl ljus sirap
1 ägg
1 tsk salt
1 krm peppar
1/2 tsk torkad timjan

TILL SERVERING:
rårörda lingon eller lingonsylt
kokt potatis eller potatismos

Sätt ugnen på 225°.

Koka upp vatten, så mycket att det täcker vitkålshuvudet, i en stor kastrull. Skär bort så mycket av rotstocken som möjligt. Koka hela huvudet under lock och plocka blad efter blad vartefter de blir mjuka.

Koka riset i vatten. Späd med mjölk och låt sjuda under lock i 20 minuter. Lägg riset i en bunke.

Bryn vitkålen i smör i en stekpanna. Lägg över i bunken. Bryn löken i samma panna. Blanda med kålen och riset i bunken och låt svalna.

Tillsätt köttfärs, sirap och ägg när kålblandningen är kall. Smaksätt med salt, peppar och timjan.

Lägg upp kålbladen på en skärbräda. Putsa bort det grövsta på bladens “mittnerv” och fördela färsen på bladen. Rulla ihop dem till små knyten och placera dem i en smord ugnssäker form.

Stek i ugnen så att dolmarna blir vackert bruna runt om och kålen blir riktigt mjuk, ca 45 minuter. Täck med smörpapper om ytan skull bli för brun.

Servera kåldolmarna med rårörda lingon och kokt potatis eller potatismos.

Tips spetskål & vitkål

Grönt

Vitkål

Huvudkålen härstammar från Asien och kom antagligen till Europa med Djingis Khans ridande härer. Den har använts...