Lamm med vitkål och kummin
4 PORTIONER
500 g benfritt lammkött
2 msk olivolja
salt och peppar
1 tsk tomatpuré
1 gul lök, finhackad
1/2 kanelstång
2 tsk kumminfrön
2 dl basmatiris
4 dl vatten
1 msk smör
1/2 vitkålshuvud (ca 400 g), fint strimlat
knappt 1 dl grovhackad bladpersilja
TILL SERVERING:
matlagningsyoghurt
citronklyftor
Skär köttet i centimeterstora bitar. Bryn det i olivolja i en kastrull. Salta, peppra och tillsätt tomatpuré, lök och kanel. Täck med vatten, koka upp och låt sjuda under lock tills köttet är mört, 30-40 minuter.
Fräs under tiden kumminfröna och riset hastigt i smör i en annan kastrull. Häll i vatten och en nypa salt. Koka upp och låt sjuda under lock tills riset är mjukt, ca 20 minuter.
Vänd ner kålen och hälften av persiljan i köttblandningen när köttet har kokat klart. Sätt på locket och låt sjuda tills kålen har blivit mjuk, ca 5 minuter.
Vänd till sist ner riset i grytan. Strö över resterande persilja och servera med en klick matlagningsyoghurt och /eller citron.
77 recept med Vitkål
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Saffransstuvad kål
- Vitkålslåda
- Vitkål- och grönkålsbiffar
- Vitkålssallad med riven morot och majonnäs
- Stekt vitkål med vitlök
- Ugnsbakad vitkål
- Rotfruktssoppa
- Koreansk coleslaw
- Ugnsrostad vitkål
- Krämig zucchini & vitkål
- Ugnsrostad vitkål med fetaost & valnötter
- Coleslaw på curry & äpple
- Pizzasallad
- One pot pasta med grönsaker
- Sötpotatisbowl
- Kål & äppelpanna
- Vitkålssallad med kikärtor och tahini
- Coleslaw med betor & pecorino
- Coleslaw med äpple & lök
- Krämig kålsallad med senap
- Veckans vitkålssallad
- Vitkål med surkål & äpple
- Morotssallad med fänkål & äpple
- Vitkål med brynt nötsmör
- Mustig kålsoppa med lök
- Vitkålssallad med bönor & morot
- Vitkålssallad med äpple och grönkål
- Äppel- och vitkålssallad med myntavinägrett
- Vitkålstzatziki med dill
- Vitkålssoppa
- Vitkålssallad med ättika och dill
- Vitkålssallad med äpple och valnötter
- Vitkålssallad med yoghurt och mynta
- Vitkålssallad med päron och valnötter
- Vitkålssallad med morot och persilja
- Vitkål med soja och russin
- Vitkål 1-2-3
- Ulriks rabarbercoleslaw
- Smörstekt vitkål med päron och hasselnötter
- Smörbakad kål
- Ugnsstekt vitkål med hasselnötter och comté
- Rostad färsk vitkål med vitlök och citron
- Magnus coleslaw
- Kåldolmar med hel korn, rödbetor och getost
- Kål med äpple och lök
- Kimchi på tre sorters kål
- Isad lök- och kålsoppa
- Inlagd kål
- Ingelas coleslaw
- Het päron- och kålsallad
- Grönkålssallad med vitkål och äpple
- Getostgratinerad färsk vitkål med zucchini och tomat
- Dannes vitkålssallad
- Coleslaw
- Färsk vitkål med citronette
- Basrecept surkål
- Asiatisk kålsallad
- Smothered cabbage, västindisk kål
- Krämig vitkåls- och morotssallad
- Asiatisk råstekt vitkål
- Ingalills vitkålsoppa
Vitkål
Huvudkålen härstammar från Asien och kom antagligen till Europa med Djingis Khans ridande härer. Den har använts...