Meny

Lamm med vitkål och kummin

4 PORTIONER

500 g benfritt lammkött
2 msk olivolja
salt och peppar
1 tsk tomatpuré
1 gul lök, finhackad
1/2 kanelstång
2 tsk kumminfrön
2 dl basmatiris
4 dl vatten
1 msk smör
1/2 vitkålshuvud (ca 400 g), fint strimlat
knappt 1 dl grovhackad bladpersilja

TILL SERVERING:
matlagningsyoghurt
citronklyftor

Skär köttet i centimeterstora bitar. Bryn det i olivolja i en kastrull. Salta, peppra och tillsätt tomatpuré, lök och kanel. Täck med vatten, koka upp och låt sjuda under lock tills köttet är mört, 30-40 minuter.

Fräs under tiden kumminfröna och riset hastigt i smör i en annan kastrull. Häll i vatten och en nypa salt. Koka upp och låt sjuda under lock tills riset är mjukt, ca 20 minuter.

Vänd ner kålen och hälften av persiljan i köttblandningen när köttet har kokat klart. Sätt på locket och låt sjuda tills kålen har blivit mjuk, ca 5 minuter.

Vänd till sist ner riset i grytan. Strö över resterande persilja och servera med en klick matlagningsyoghurt och /eller citron.

Tips vitkål

Vitkål

Huvudkålen härstammar från Asien och kom antagligen till Europa med Djingis Khans ridande härer. Den har använts...