Meny

Kåldolmar med hel korn, rödbetor och getost

4–6 PORTIONER

1 vitkålshuvud
2 dl hel korn, t ex vete eller dinkel
6 dl vatten
salt
500 g rödbetor
smör
1 rödlök, finhackad
1 bit getost, i bitar
(olivolja)
(valfri ört)
1 msk honung

Frys vitkålshuvudet helt. (Plocka och använd bladen direkt när du tinat kålhuvudet, du behöver alltså inte koka dem först om kålhuvudet varit fryst.)

Lägg kornen i blöt över natten. Koka dem mjuka dagen efter i blötläggningsvattnet tillsammans med salt, ca 30 minuter. Låt svälla under lock ca 1 timme.

Sätt ugnen på 180°.

Skala rödbetorna och koka mjuka i saltat vatten. Mosa dem tillsammans med en klick smör. Blanda rödbetspurén, de kokta kornen, rödlök och getost till en tjock massa. Smaksätt med salt och eventuellt lite olivolja och någon ört.

Bryt ner det tinade vitkålshuvudet i stora blad. Skär bort det grövsta på bladens mittnerv så blir bladen enklare att rulla. Lägg en klick av kornmassan på varje blad och rulla ihop. Lägg dolmarna tätt tillsammans i en ugnssäker form, klicka på smör och skeda över honung. Stek i ugnen 30 minuter. Strö eventuellt över lite krossade nötter.

Recept: Mauritz Larsson

Tips vitkål

Vitkål

Huvudkålen härstammar från Asien och kom antagligen till Europa med Djingis Khans ridande härer. Den har använts...