Meny

Citrusglaserade rotfrukter

4 PORTIONER

3 morötter
2 palsternackor
250 g kålrot
200 g rotselleri
3 citroner
1/2 dl strösocker
4 msk smör
salt och peppar

Skala och skär rotfrukterna i ca 2 cm stora bitar. Koka dem i 2–3 minuter i lättsaltat vatten.

Riv först citronskalet. Skär sedan ut skinnfria filéer av citronerna med hjälp av en vass kniv. Smält sockret gyllenbrunt i en kastrull. Lägg i citronskalet och -filéerna och låt koka tills filéerna har kokat sönder, ca 10 minuter. Rör ner 2 msk smör och låt sjuda i ytterligare någon minut. Sila och spara glasyren.

Stek rotfrukterna gyllenbruna i resterande smör. Häll över glasyren och smaksätt med salt och peppar. Prova även att variera rotfrukterna med exempelvis rotpersilja.

Tips citron

Citron

Citronen odlades i Indien redan 700 år fKr och kom till Sverige via arabländerna på 1500-talet, då ofta syltad eller...