Meny

Moros valnöt-, citron- och kardemummakaka

1 KAKA

230 g smör
230 g strösocker
175 g valnötter, några hackade mycket fint och några grovt
175 g skalade mandlar, några hackade mycket fint och några grovt
3 ägg
160 g polenta
1 struken tsk bakpulver
rivet skal av 1 citron och saft av 2 citroner
3 tsk malen kardemumma

TILL SERVERING:
vispad grädde

Sätt ugnen på 150°.

Smörj en pajform med löstagbar kant, ca 25 cm i diameter, och klä dess botten med bakplåtspapper.

Vispa smör och socker vitt och pösigt i en bunke. Vänd först ner nötterna, rör sedan i äggen, ett i taget, och till sist polenta, bakpulver, citronskal, -saft och kardemumma. Häll blandningen i formen. Grädda i ugnen tills kakan har blivit gyllenbrun och är fast i mitten, drygt 1 timme. Låt svalna på ett galler innan formen tas bort. Servera med en klick vispgrädde.

Tips citron

Citron

Citronen odlades i Indien redan 700 år fKr och kom till Sverige via arabländerna på 1500-talet, då ofta syltad eller...