Citron
Citronen odlades i Indien redan 700 år fKr och kom till Sverige via arabländerna på 1500-talet, då ofta syltad eller insaltad som så kallade lemoner att använda i matlagningen. Att den är rik på C-vitamin stod tidigt klart för 1700-talets sjöfarare som kunde slippa skörbjugg om den fanns att tillgå ombord, innan dess satte många också sitt hopp till citronen som ett botemedel mot pesten.
Det finns ett hundratal olika citronsorter, en del har slätt skal, andra knöligt. I Europa odlas citronträd främst runt Medelhavet.
Få smaksättare är så användbar som citronen. Lite rivet skal eller en skvätt färskpressad juice kan räcka för att pigga upp nästan vad som helst. Ersätt gärna vinägern i dressingen med några droppar.
Förvaring
Citrus är känsliga för kylskador men är, tack vare skalet inte särskilt känsliga för uttorkning eller förvaring i rumstemperatur. Ju tjockare skal desto bättre skydd. Bäst håller de om de förvaras svalt, längst ner i kylen.
Säsong
Citronträd är som små fabriker. Starkt doftande blommor och frukter av olika mognadsgrad hänger sida vid sida. Citroner kan till skillnad från apelsiner skördas flera gånger per år. I Europa skördas ekologiska citroner i stort sett året om. Annars kommer de från Turkiet eller med båt från Sydafrika.
Passar med
Citron passar exempelvis med avokado, räkor, fisk, kyckling, lamm, kål, bönor, morötter, kronärtskocka, fänkål, persilja, vitlök, rotfrukter .
103 recept med Citron
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Potatissallad med gurka och dill
- Sötsur rotfruktssallad med äpple
- Citronmarinerad rödkål med äpple
- Picklad pumpa med citron & svartpeppar
- Citroninlagd polkabeta
- Löksmör med curry
- Mangold med böncrème
- Snabbpicklad lök
- Ugnsstekt sötpotatis med vitkål
- Rotsellerischnitzel
- Rödbetssallad med apelsin
- Avokadosmör
- Ljummen kålrabbi med kapris
- Rödbetshummus
- Coleslaw med stjärlkselleri & basilika
- Tomatsalsa
- Mandelpanerad zucchini med chili & citron
- Inlagd gul lök med koriander och citron
- Tomatsallad med hirs & trädgårdsörter
- Palsternacka med vårens gremolata
- Broccoli med krossad potatis & soja
- Fruktig rödbetsjuice med sting
- Rödbetor med dillsmör & citron
- Blomkål i citrongrädde med kavringssmul & rom
- Palsternacka med citron & rosmarin
- Krasse- och citrondipp
- Vispat vitlökssmör med jalapeno och citron
- Zucchini med citron och fetaost
- Ugnsstekt sötpotatis med citron- och vitlöksolja
- Ugnsstekt broccoli med citron- och vitlökssmör
- Svartrot med persilja och citron
- Spetskål i citronette
- Sparris med citron- och gräslöksdressing
- Smör- och citronslungade palsternackor med örter
- Rödkålssallad med tranbär och citron
- Rostad pumpa med citron och ricotta
- Romanesco med kapris- och citrondipp
- Pomerans- och citronbräserad purjolök med getost
- Pasta med krämig purjolök- och citronsås
- Pasta med broccoli och citron
- Palsternackspuré med citron och vitlök
- Ljummen gurksallad med dill och citron
- Kålrabbi med citron och rostad mandel
- Kronärtskocka med citronmajonnäs
- Kokta rödbetor med kapris- och citronsmör
- Kokt isbergssallat med bacon och citron
- Grönkålsrisotto med citron
- Fänkålssallad med dinkel, citron och basilika
- Fänkålschutney med citron
- Citrusglaserade rotfrukter
- Citronrostade palsternackor
- Citronpesto
- Citronmarinerad zucchini
- Citronkokta morötter
- Citron- och vitlöksstekta champinjoner
- Färsk vitkål med citronette
- Betor med spenat och citronvinägrett
- Primörer med basilikasås
Sött
Lite annat
- Mangosmoothie
- Oreganosmör
- Tahinidressing
- Solrosdipp med citron
- Sourcream på cashew
- Olivhollandaise
- Oliv- och citronsmör
- Marinad till lamm
- Marinad till kyckling
- Marinad till fisk
- Kryddsmör med kryddkrasse, citron och kapris
- Gremolata
- Dippsås med oliv och citron
- Citrushollandaise
- Citrusdressing
- Citronörtsmör
- Citron-aioli
- Citroncrème fraiche
- Aioli-dipp
- Varm dressing med kapris och sardeller
- Mandelvinägrett med citron och persilja