Meny

Citron

Citronen odlades i Indien redan 700 år fKr och kom till Sverige via arabländerna på 1500-talet, då ofta syltad eller insaltad som så kallade lemoner att använda i matlagningen. Att den är rik på C-vitamin stod tidigt klart för 1700-talets sjöfarare som kunde slippa skörbjugg om den fanns att tillgå ombord, innan dess satte många också sitt hopp till citronen som ett botemedel mot pesten.

Det finns ett hundratal olika citronsorter, en del har slätt skal, andra knöligt. I Europa odlas citronträd främst runt Medelhavet.

Få smaksättare är så användbar som citronen. Lite rivet skal eller en skvätt färskpressad juice kan räcka för att pigga upp nästan vad som helst. Ersätt gärna vinägern i dressingen med några droppar.

Förvaring

Citrus är känsliga för kylskador men är, tack vare skalet inte särskilt känsliga för uttorkning eller förvaring i rumstemperatur. Ju tjockare skal desto bättre skydd. Bäst håller de om de förvaras svalt, längst ner i kylen.

Säsong

Citronträd är som små fabriker. Starkt doftande blommor och frukter av olika mognadsgrad hänger sida vid sida. Citroner kan till skillnad från apelsiner skördas flera gånger per år. I Europa skördas ekologiska citroner i stort sett året om. Annars kommer de från Turkiet eller med båt från Sydafrika.

Passar med

Citron passar exempelvis med avokado, räkor, fisk, kyckling, lamm, kål, bönor, morötter, kronärtskocka, fänkål, persilja, vitlök, rotfrukter .

Tips citron

Grönt