Citronpäron med yoghurt, kardemumma och nötter
4 PORTIONER
3 päron + 2 msk färskpressad citron
6 dl fet yoghurt
4 msk siktat florsocker
1 dl hasselnötter, rostade och grovt hackade
1/2 msk grovt stötta kardemummakärnor
Skala päronen, tärna och vänd dem i citron.
Blanda yoghurt och florsocker. Skeda upp i skålar. Strö över nötter, kardemumma och päron. Ät genast.
Gott med lönnsirap eller honung på.
147 recept med Citron & Päron
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Kålrots- och päronsallad med ädelost och nötter
- Potatissallad med gurka och dill
- Stekt päron med mögelost
- Rödbetsjuice
- Sötsur rotfruktssallad med äpple
- Citronmarinerad rödkål med äpple
- Picklad pumpa med citron & svartpeppar
- Inkokta päron
- Citroninlagd polkabeta
- Löksmör med curry
- Ugnsbakad frukt
- Mangold med böncrème
- Snabbpicklad lök
- Ugnsstekt sötpotatis med vitkål
- Rotsellerischnitzel
- Rödbetssallad med apelsin
- Avokadosmör
- Ljummen kålrabbi med kapris
- Rödbetshummus
- Coleslaw med stjärlkselleri & basilika
- Tomatsalsa
- Mandelpanerad zucchini med chili & citron
- Inlagd gul lök med koriander och citron
- Tomatsallad med hirs & trädgårdsörter
- Palsternacka med vårens gremolata
- Broccoli med krossad potatis & soja
- Spetskål med päron & hasselnötter
- Fruktig rödbetsjuice med sting
- Rödbetor med dillsmör & citron
- Blomkål i citrongrädde med kavringssmul & rom
- Palsternacka med citron & rosmarin
- Krasse- och citrondipp
- Vispat vitlökssmör med jalapeno och citron
- Zucchini med citron och fetaost
- Vitkålssallad med päron och valnötter
- Varm getost med päron och endiv
- Ugnsstekt sötpotatis med citron- och vitlöksolja
- Ugnsstekt broccoli med citron- och vitlökssmör
- Svartrot med persilja och citron
- Spetskål i citronette
- Spenatsallad med päron, blåmögelost och palsternacksfras
- Sparris med citron- och gräslöksdressing
- Smörstekt vitkål med päron och hasselnötter
- Smörslungad brysselkål med päron och hasselnötter
- Smör- och citronslungade palsternackor med örter
- Rödkålssallad med tranbär och citron
- Rostad pumpa med citron och ricotta
- Romanesco med kapris- och citrondipp
- Päron- och getostflarn
- Pomerans- och citronbräserad purjolök med getost
- Pasta med krämig purjolök- och citronsås
- Pasta med broccoli och citron
- Palsternackspuré med citron och vitlök
- Ljummen gurksallad med dill och citron
- Kålrabbi med citron och rostad mandel
- Kronärtskocka med citronmajonnäs
- Kokta rödbetor med kapris- och citronsmör
- Kokt isbergssallat med bacon och citron
- Het päron- och kålsallad
- Grönkålsrisotto med citron
- Grönkål med päron och hasselnötter
- Getost med blekselleri- och päronsallad
- Fänkålssallad med dinkel, citron och basilika
- Fänkålschutney med citron
- Endiver och päron med valnötsdressing
- Citrusglaserade rotfrukter
- Citronrostade palsternackor
- Citronpesto
- Citronmarinerad zucchini
- Citronkokta morötter
- Citron- och vitlöksstekta champinjoner
- Färsk vitkål med citronette
- Betor med spenat och citronvinägrett
- Primörer med basilikasås
Sött
- Päron- och plommonkompott
- Sega fruktremmar med druvor & päron
- Banan- & citronkaka
- Citroninkokta päron
- Saffransrulltårta med citron- & ingefärsfyllning
- Fruktsallad med färskost & vit choklad
- Inkokta päron – i kryddig lag
- Stekta päron med valnötter
- Sockerkaka med citron
- Saffranspäron med mandel
- Saffranspäron
- Rika riddare med karamelliserade päron
- Päron- och russinröra
- Päron Diana
- Plommon- och päronsmul
- Nils Emils rivna päronpaj
- Moros valnöt-, citron- och kardemummakaka
- Mandelgratinerade päron
- Lingonsylt med frukt
- Lingonpäron
- Kryddiga ugnsbakade päron (till ost)
- Kladdkaka med päron och valnötter
- Karamellpäron
- Kanel- och ingefärspäron
- Italiensk päronkaka
- Ingefärspäron
- Citrus- och kokostoppar
- Citronpäron med yoghurt, kardemumma och nötter
- Citronpaj
- Citronfromage
- Citroncurd
- Chokladmuffins med päron
- Päronkaka med mandel och kardemumma
- Annas ingefärspäron
Lite annat
- Mangosmoothie
- Oreganosmör
- Tahinidressing
- Solrosdipp med citron
- Sourcream på cashew
- Peters blue cheesecrème
- Olivhollandaise
- Oliv- och citronsmör
- Marinad till lamm
- Marinad till kyckling
- Marinad till fisk
- Kryddsmör med kryddkrasse, citron och kapris
- Gremolata
- Dippsås med oliv och citron
- Citrushollandaise
- Citrusdressing
- Citronörtsmör
- Citron-aioli
- Citroncrème fraiche
- Aioli-dipp
- Varm dressing med kapris och sardeller
- Mandelvinägrett med citron och persilja
Päron
Päron mognar färdigt när de plockats. Lägg dem först svalt och låt dem slutligen mogna klart i rumstemperatur. Ska...