Kryddiga ugnsbakade päron (till ost)
4 PORTIONER
4 päron
dessertost, gärna grönmögelost eller färsk getost
KRYDDLAG:
1 kanelstång
1/2 tsk malen kryddpeppar
1/2 tsk malen ingefära
2 msk äppelcidervinäger
2 dl socker, gärna muscovado
2 dl vatten
Sätt ugnen på 175°.
Bryt kanelstången i bitar och blanda med kryddor, vinäger, socker och vatten i en skål.
Skär päronen i åtta klyftor och ta bort kärnhusen. Lägg klyftorna tätt tillsammans i en liten ugnssäker form. Häll på kryddlagen och baka mjuk i ugnen, ca 45 minuter. Ta formen ur ugnen och låt svalna.
Lägg en bit ost och päron på en tallrik och häll över lite lag. En bit rågbröd, gärna rostat är gott till.
46 recept med Päron
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Kålrots- och päronsallad med ädelost och nötter
- Stekt päron med mögelost
- Rödbetsjuice
- Inkokta päron
- Ugnsbakad frukt
- Spetskål med päron & hasselnötter
- Vitkålssallad med päron och valnötter
- Varm getost med päron och endiv
- Spenatsallad med päron, blåmögelost och palsternacksfras
- Smörstekt vitkål med päron och hasselnötter
- Smörslungad brysselkål med päron och hasselnötter
- Päron- och getostflarn
- Het päron- och kålsallad
- Grönkål med päron och hasselnötter
- Getost med blekselleri- och päronsallad
- Endiver och päron med valnötsdressing
Sött
- Päron- och plommonkompott
- Sega fruktremmar med druvor & päron
- Citroninkokta päron
- Inkokta päron – i kryddig lag
- Stekta päron med valnötter
- Saffranspäron med mandel
- Saffranspäron
- Rika riddare med karamelliserade päron
- Päron- och russinröra
- Päron Diana
- Plommon- och päronsmul
- Nils Emils rivna päronpaj
- Mandelgratinerade päron
- Lingonsylt med frukt
- Lingonpäron
- Kryddiga ugnsbakade päron (till ost)
- Kladdkaka med päron och valnötter
- Karamellpäron
- Kanel- och ingefärspäron
- Italiensk päronkaka
- Ingefärspäron
- Citronpäron med yoghurt, kardemumma och nötter
- Chokladmuffins med päron
- Päronkaka med mandel och kardemumma
- Annas ingefärspäron
Lite annat

Päron
Päron mognar färdigt när de plockats. Lägg dem först svalt och låt dem slutligen mogna klart i rumstemperatur. Ska...