Asiatisk rödingceviche med avokado och päron
4 portioner
2 medelstora rödingfiléer, skinn- och benfria
2 vitlöksklyftor
salt och peppar
¾ rödlök
½ päron
1 avokado
4–5 lime
sesamfrön
sallatsblad
Dressing:
1 cm ingefära
½ chili
¼ rödlök
7 cm stjälkselleri
1 tsk sesamolja
ev koriander
Tärna fisken i centimeterstora bitar, blanda med pressad vitlök, salt och peppar, ställ kallt.
Skala och dela löken i fyra delar, spara en del till dressingen, skiva resten tunt och lägg i kallt vatten några minuter för att få bort den rivigaste löksmaken. Tärna päronet och avokadon i små tärningar. Pressa juicen ur limen och dressa fisken med limejuicen. Låt ligga i 5 minuter.
Under tiden gör klart dressingen. Skala ingefäran, avlägsna kärnorna ur chilin och skär sellerin i mindre bitar. Mixa tillsammans med den sista biten av löken, sesamolja samt eventuellt koriander. Häll sedan juicen från fisken över grönsakerna och mixa slätt. Sila dressingen tillbaka över fisken och addera päron, avokado och den finskurna löken ordentligt avhängd. Blanda försiktigt, smaka av och servera på ett sallatsblad, toppa med sesamfröna.
Servera som en förrätt för fyra personer eller som en sommarlunch för två – addera då en kokt sötpotatis i skivor som tillbehör.
Recept: Frida Sandberg
91 recept med Avokado, Päron & röding
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Avokadoglass
- Friterad zucchini och avokado
- Gulärtspannkaka med grillad avokadotopping
- Morotsstavar med avokadodipp
- Sallad med avokado och druvor
- Avokadosmör med basilika
- Avokadoglass
- Wraps med avokado & bönor
- Pasta med avokadosås
- Stekt päron med mögelost
- Rödbetsjuice
- Guacamole med tortillachips
- Avokado- & chokladpudding
- Pesto på avokado & spenat
- Rostad palsternacka med dipp
- Inkokta päron
- Rödbetssmoothie
- Avokadoröra till tacos
- Ugnsbakad frukt
- Sötpotatismacka
- Sommarsallad
- Fylld gurksushi
- Quesadillas med avokado
- Vårrullar med mangodipp
- Avokadosmör
- Avokadodipp med morot
- Spetskål med päron & hasselnötter
- Avokadocrème med silkentofu & sriracha
- Avokadoröra med kikärter
- Stekt avokado med nötter
- Het guacamole med jalapeno
- Vitkålssallad med päron och valnötter
- Varm getost med päron och endiv
- Spenatsallad med päron, blåmögelost och palsternacksfras
- Smörstekt vitkål med päron och hasselnötter
- Smörslungad brysselkål med päron och hasselnötter
- Päron- och getostflarn
- Paprikasalsa med bönor och avokado
- Ingelas guacamole
- Het päron- och kålsallad
- Grönkål med päron och hasselnötter
- Getost med blekselleri- och päronsallad
- Guacamole
- Endiver och päron med valnötsdressing
- Crostini med ricotta och avokado
- Avokado quesadillas
- Avokado- och tomatsallad med marinerad mozzarella
- Avokado- och gurksallad
Sött
- Päron- och plommonkompott
- Chokladpudding på sötpotatis & avokado
- Sega fruktremmar med druvor & päron
- Chokladmousse med avokado & cayenne
- Citroninkokta päron
- Inkokta päron – i kryddig lag
- Stekta päron med valnötter
- Saffranspäron med mandel
- Saffranspäron
- Rika riddare med karamelliserade päron
- Päron- och russinröra
- Päron Diana
- Plommon- och päronsmul
- Nils Emils rivna päronpaj
- Mandelgratinerade päron
- Lingonsylt med frukt
- Lingonpäron
- Kryddiga ugnsbakade päron (till ost)
- Kladdkaka med päron och valnötter
- Karamellpäron
- Kanel- och ingefärspäron
- Italiensk päronkaka
- Ingefärspäron
- Citronpäron med yoghurt, kardemumma och nötter
- Chokladmuffins med päron
- Päronkaka med mandel och kardemumma
- Annas ingefärspäron
Päron
Päron mognar färdigt när de plockats. Lägg dem först svalt och låt dem slutligen mogna klart i rumstemperatur. Ska...