Päron- och plommonkompott
1 sats
500–700 g päron
500–650 g plommon
60 ml vatten
1 tsk kanel
1 tsk citronsaft
Skala och tärna päronen. Kärna ur och tärna plommonen. Koka upp päronen och plommonen i en kastrull med vatten. Rör om och låt småkoka tills frukterna är mjuka och mosiga. När de kokat ihop ordentligt, tillsätt kanel och citronsaft. Blanda väl och låt svalna helt. Häll upp i lufttäta burkar.
Tips: Kompotten kan förvaras i kylskåpet i upp till en vecka. Den går också utmärkt att frysa in och ta fram vid behov.
Recept: Niina Snijder
58 recept med Päron & Plommon
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Grönt
- Kålrots- och päronsallad med ädelost och nötter
- Stekt päron med mögelost
- Rödbetsjuice
- Inkokta päron
- Ugnsbakad frukt
- Spetskål med päron & hasselnötter
- Bakade plommon med timjan
- Vitkålssallad med päron och valnötter
- Varm getost med päron och endiv
- Spenatsallad med päron, blåmögelost och palsternacksfras
- Smörstekt vitkål med päron och hasselnötter
- Smörslungad brysselkål med päron och hasselnötter
- Päron- och getostflarn
- Het päron- och kålsallad
- Grönkål med päron och hasselnötter
- Getost med blekselleri- och päronsallad
- Endiver och päron med valnötsdressing
Sött
- Päron- och plommonkompott
- Sega fruktremmar med druvor & päron
- Bakade plommon med glass
- Plommon med ingefära & kardemumma
- Citroninkokta päron
- Plommonpaj med kardemumma
- Äppelmos med plommon
- Plommonkaka med honung & lavendel
- Inkokta päron – i kryddig lag
- Stekta päron med valnötter
- Saffranspäron med mandel
- Saffranspäron
- Rika riddare med karamelliserade päron
- Päron- och russinröra
- Päron Diana
- Plommonmarmelad
- Plommonkaka med kanel
- Plommonclafoutis
- Plommon- och päronsmul
- Plommon i ugn på två vis
- Plommon- & mandelkakor
- Nils Emils rivna päronpaj
- Mandelgratinerade päron
- Lingonsylt med frukt
- Lingonpäron
- Kryddiga ugnsbakade päron (till ost)
- Kladdkaka med päron och valnötter
- Karamellpäron
- Kanel- och ingefärspäron
- Italiensk päronkaka
- Ingefärspäron
- Enkel plommonmarmelad
- Citronpäron med yoghurt, kardemumma och nötter
- Chokladmuffins med päron
- Päronkaka med mandel och kardemumma
- Annas ingefärspäron
Lite annat
Päron
Päron mognar färdigt när de plockats. Lägg dem först svalt och låt dem slutligen mogna klart i rumstemperatur. Ska...