Plommonkaka med honung & lavendel
8–10 BITAR
150 g smör
2 dl strösocker
1 tsk hackade lavendelblommor
3 ägg
3 dl dinkelsikt
1 tsk bakpulver
1/2 dl mjölk
smör och ströbröd till formen
ca 500 g plommon
flytande honung
Sätt ugnen på 175°C.
Vispa smör, socker och lavendel vitt och luftigt. Vispa i ett ägg i taget.
Rör ner dinkelsikt, bakpulver och mjölk och rör till en jämn smet. Häll smeten i en smord och bröad form.
Dela plommonen och ta bort kärnorna. Tryck ner plommonhalvorna i smeten i ett fint mönster. Grädda i ca 40 minuter.
Ringla över honung och servera med tjock yoghurt eller glass.
14 recept med Plommon
Vi har samlat en massa recept under åren, här är ett urval av dem.
Sött
- Päron- och plommonkompott
- Bakade plommon med glass
- Plommon med ingefära & kardemumma
- Plommonpaj med kardemumma
- Äppelmos med plommon
- Plommonkaka med honung & lavendel
- Plommonmarmelad
- Plommonkaka med kanel
- Plommonclafoutis
- Plommon- och päronsmul
- Plommon i ugn på två vis
- Plommon- & mandelkakor
- Enkel plommonmarmelad